29 / 03 / 2024

Necati Akçağlılar kimdir?

Necati Akçağlılar kimdir?

Tekfen Holding Kurucularından olan Necati Akçağlılar kimdir? Necati Akçağlılar, hayatı boyunca hangi işlerde görev aldı? İşte 2011 yılında vefat eden Tekfen Kurucularından Necati Akçağlılar 'ın biyografisi...



Necati Akçağlılar kimdir?

Necati Akçağlılar, 22 Mayıs 1924'te İzmir'de, şehrin tanınmış peynir imalatçılarından Süleyman Akçağlılar'ın oğlu olarak dünyaya geldi.


İzmir'de Mersinli İlkokulu'nu, Karataş Ortaokulu'nu ve İnönü Lisesi'ni bitiren Necati Akçağlılar, liseden sonra bir süre Hukuk Fakültesi'ne devam etti ancak bu alanı sevmediğine karar verdi.


1945 yılında Illinois Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği alanında öğrenimine başlayan Necati Akçağlılar, lisansının 1948'te tamamladı. Ardından, üniversitenin araştırma merkezinde asistanlık yaparak yüksek lisans öğrenimine devam etti ve 1950 yılında yüksek mühendis diplomasını aldı. Çoğu öğrenci gibi, o da ülkesine dönmeden önce bir süre Amerika'da çalışarak buradaki iş ortamını görmek ve pratik kazanmak istiyordu. Akçağlılar, ilk olarak Florida'da Amerikan Karayolları Müdürlüğü'nün Tallahassee'deki merkezinde Proje Mühendisi olarak bir buçuk yıl çalıştı, daha sonra da New York'ta Chemical Construction Co. adlı şirkette altı ay yine Proje Mühendisi olarak görev yaptı.


Necati Akçağlılar, Türkiye'ye döndükten sonra bir sene kadar babasıyla birlikte çalışsa da eğitimini aldığı alanda çalışma arzusu ağır bastı. Öncelikle askerliğini tamamlamayı amaçlayan Akçağlılar, yedek subay sınavlarına girdi.


Askerliği süresince beş yıl boyunca NATO tesislerinin yapımında çalışan Necati Akçağlılar, işe ilk başladığında boru hattı ve tank inşaası gibi konularda en ufak bir bilgiye sahip değildi. Kendi ifadesiyle işe "tankerleri boşaltıp doldurmakla" başlayan Akçağlılar, beş yılın sonunda bir akaryakıt tesisinin kurulumunu, proje dizaynından inşaata kadar her aşamada gerçekleştirebilecek bir uzmanlığa sahip oldu.


Necati Akçağlılar, bu sürecin sonunda Bayındırlık Bakanlığı bünyesinde hava meydanlarının inşaatından ve akaryakıt boru hatlarının yapımından sorumlu olan Hava Meydanları ve Akaryakıt Tesisleri İnşaat Reisliği'nde akaryakıt tesislerinden sorumlu daire başkanı olarak çalışmaya başladı. Bu görevinde mühendisliğin yanında proje yönetiminden iş idaresine, planlamadan insan kaynaklarına, muhasebeden finansa pek çok alanda edindiği deneyimler, daha sonraki iş yaşamı için önemli bir temel oluşturdu.


Necati Akçağlılar, Bayındırlık Bakanlığı bünyesinde çalıştığı dönemde Feyyaz Berker ve Nihat Gökyiğit ile iyi bir dostluk kurmuştu. Dostluklarını daire dışında da sürdüren bu üç arkadaşın kafasında oluşan özel girişimcilik fikirleri zamanla iyice pekişti ve bir süre sonra Feyyaz Berker ve Nihat Gökyiğit görevlerinden ayrılarak ortak iş hayatına atıldılar. Necati Akçağlılar da birkaç yıl sonra arkadaşlarına katıldı ve böylece Tekfen çatısı altında 50 yıl sürecek bir ortaklığın ilk gerekleri yerine getirildi.


Tüm yaşamı boyunca spora, özellikle de futbola ve yelkene tutku duyan Necati Akçağlılar'ın yelkene olan ilgisi yatçılık dergilerini incelemekle başladı. "İmbat" adlı ilk teknesiyle ilgisini pekiştiren Akçağlılar'ın deniz tutkusu sonraki yıllarda daha da gelişti ve 1980'lerde Atlas Okyanusu'nu aşmasıyla doruğa ulaştı.




Geri Dön