01 / 05 / 2024

Net parsel nedir?

Net parsel nedir?

Parsel, imar yasalarına göre ayrılıp sınırlanmış arazi parçası olarak tanımlanıyor. Kadastro parseli; Kadastro yapıldığı zaman oluşmuş, mülkiyeti tescilli parsele deniyor. Peki net parsel nedir? Brüt parsel nedir?



Net parsel nedir?

Parsel, imar yasalarına göre ayrılıp sınırlanmış arazi parçası olarak tanımlanıyor. Kadastro parseli; Kadastro yapıldığı zaman oluşmuş, mülkiyeti tescilli parsel olarak karşımıza çıkıyor.


İmar parseli ise, imar adaları içerisindeki kadastro parsellerinin İmar Kanunu, imar planı ve yönetmelik esaslarına göre düzenlenmiş şeklini ifade ediyor. Peki net parsel nedir? Brüt parsel nedir?


Net parsel alanı..

Bir parselin, imar planı ile donatılara (yol, yeşil alan v.b.) ayrılan kısımlarının terki yapıldıktan sonra kalan net parsel alanına deniyor.


İmar planında aksine bir hüküm TAKS, KAKS, çekme mesafesi gibi hesaplamalar net parsel alanı üzerinden yapılıyor. 


Örnek..

Alanı 1500 m2 olan bir parselin imar planı kararı ile 1200 m2’si konut, 150 m2’si yeşil alan, m2’si de yol alanı olsun. İmar uygulaması sonucunda parselin yol ve yeşil alan olarak ayrılan toplam 300 m2’sinin terk edilerek net parsel alanının 1200 m2 olarak kalması gerekmektedir. TAKS, KAKS gibi hesaplamalar 1500 m2 üzerinden değil 1200 m2 üzerinden yapılır.


Brüt parsel alanı..

Bir parselin, imar planı ile donatılara (yol, yeşil alan v.b.) ayrılan kısımlarının terki yapılmadan önceki parsel alanı olarak tanımlanıyor.


Parsel nedir?


Geri Dön