24 / 04 / 2024

Nurettin Özdebir: Yetki verseler 3 yılda yerli hızlı treni yaparım!

Nurettin Özdebir: Yetki verseler 3 yılda yerli hızlı treni yaparım!

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 'Bana yetki versinler 3 yılda tasarımı yerli hızlı treni yaparım. Biz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aradığı 'babayiğit' oluruz' dedi.



Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Bana yetki versinler 3 yılda tasarımı yerli hızlı treni yaparım. Biz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aradığı 'babayiğit' oluruz, yeter ki kamu alım garantisi versin. Gerekli uluslararası spektleri karşılamak şartıyla yapılmayacak şey yok Türkiye'de" dedi.


Özdebir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ASO olarak Türkiye'de üretilmeyen birçok malı millileştirmekle ilgili projeler üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, "Ağırlıklı olarak Türkiye'deki metro araçları, hızlı tren ve toplu taşıma araçlarının yerlileştirilmesi konusunda çalışmalarımız var. Ülkemize bu anlamda çok güçlü ve güzel adımlar atıldı" diye konuştu.


Kamunun desteği, firmaların gayretiyle her türlü sorunun aşılabileceğini kaydeden Özdebir, şöyle konuşu:


"Bana yetki versinler 3 yılda tasarımı yerli hızlı treni yaparım. Globalleşen dünyada yüzde 100 yerli diye bir şeyden söz etmek ekonomik olmaz. Tasarımının, planının ve projesinin, sertifikasyonunun bize ait olması önemli. Bunun dışında üzerinde kullanılacak malzemelerin yapımı ekonomik olacaksa yaparız, dışarıdan almak ekonomikse dışarıdan alırız. Kritik bazı şeyler var mesela trenin yönetim sistemi, bunu yerli yapmamız lazım. Bunu yapacak firmalarımız var. Tren yüzyıldan eski tarihi olan bir teknoloji. Bunu millileştirmek zor değil, biraz tersine mühendislik, biraz bilgi ve beceri katarak bu projeler fevkalade yapılabilir. Biz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aradığı 'babayiğit' oluruz yeter ki kamu alım garantisi versin. Gerekli uluslarararası spektleri karşılamak şartıyla yapılmayacak şey yok Türkiye'de."


AA


Geri Dön