25 / 04 / 2024

ODTÜ planı davalık oldu!

ODTÜ planı davalık oldu!

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi yetkilileri, ODTÜ ilişkin her 2 imar planında Eymir Gölü ve çevresinin "ODTÜ özel orman alanı" olarak işlendiğini belirterek, "Eymir'de herhangi bir turistik tesise izin verilmesi mümkün değil" dedi.



TMMOB Şehir Plancıları Odası  Ankara  Şubesi yetkilileri, ODTÜ ilişkin her 2 imar planında Eymir Gölü ve çevresinin "ODTÜ özel orman alanı" olarak işlendiğini belirterek, "Eymir'de herhangi bir turistik tesise izin verilmesi mümkün değil" dedi. Yetkililer, "tartışmalı" planın iptali için dün dava açıldığını belirtti. Yetkililer, yine ODTÜ arazisinden geçmesi planlanan 2 bin 500 metrelik tünel yol için ise "Kabaca yapılan bir hesaplamayla bu tüneller için yapılacak masraf ile 5-8 kilometrelik bir metro hattının yapılabileceği anlaşılıyor" diye konuştu. 

Odadan yapılan açıklamada, Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan, 29 Mayıs 2014 tarihinde askıya çıkan ve kamuoyunda ODTÜ Planı olarak bilinen imar planını değerlendirildi. Oda yetkilileri, "ODTÜ 1/25 Bin Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği, ODTÜ 1/5 Bin Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ye ODTÜ l/Bin Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı (ODTÜ Yolu tartışmalarını içeriyor) ilk olarak 30 Eylül 2013'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylandı. Bu plana ilişkin dava sürüyor. Bir önceki plana yapılan itirazlar ve düzeltme talepleriyle 29 Mayıs'da yeniden askıya çıkıldı" dedi. 


ÖÇK Planı'nda yok 


Yetkililer, şunları kaydetti: "ODTÜ'ye ait olan Eymir Gölü ve yakın çevresi arazisi 1. Derece Doğal Sit, 2. Derece Doğal Sit ve 1. Derece Arkeolojik Sit olarak tescilli. Bu durum 20 Mayıs tarihli, 29 Mayıs'da askıya çıkan ODTÜ Planı'nda da değiştirilmedi. 30 Eylül 2013 ve 20 Mayıs 2014 tarihli her 2 imar planında Eymir Gölü ve çevresi, 'ODTÜ özel orman alanı' olarak işlendiği için Eymir'de herhangi bir turistik tesise izin verilmesi mümkün değil. Her ne kadar yeni onaylanan bu planda Eymir Gölü ve çevresi için bir öncekinden farklı bir plan kararı bulunmasa da Özel Çevre Koruma (ÖÇK) planında bu alanın yer almaması tespit ettiğimiz sorunlu bir noktadır. Bakanlık oluru ile onaylanan 24 Şubat 2014 tarihli Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nına Eymir Gölü ve çevresi dahil edilmeyerek hukuka ve şehircilik ilkelerine aykırı bir işlem yapıldı. 

ettiğimiz bu sorunlar nedeniyle planın iptali için 21 Temmuz tarihinde dava açtık." Yetkililer, yapılması planlanan tünel yol için ise "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arazisi ve ODTÜ arazisinden geçecek tünellerin toplam uzunluğu 2 bin 500 metredir. Tünel çapı 35 metredir. Kabaca yapılan bir hesaplamayla bu tüneller için yapılacak masraf ile 5-8 kilometrelik bir metro hattının yapılabileceği anlaşılıyor" dedi. 


Mailliyet Ankara


Geri Dön