26 / 04 / 2024

Ölüme bağlı tasarrufların iptali!

Ölüme bağlı tasarrufların iptali!

Ölüme bağlı tasarrufların iptali tasarruf mirasbırakanın tasarruf ehliyetinin olmadığı bir zamanda yapıldıysa, yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapıldıysa, tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar hukuka aykırı ise söz konusu oluyor...




Ölüme bağlı tasarruf, mirasbırakanın, malvarlığının tamamında veya bir kısmında, vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle tabi tasarruf özgürlüğü dahilinde (saklı paya dokunmadan) yaptığı tasarrufa deniyor. Mirasbırakanın üzerinde tasarruf etmediği kısım yasal mirasçılarına kalıyor.


Ölüme bağlı tasarrufların iptali!


Ölüme bağlı tasarrufların iptali ise tasarruf mirasbırakanın tasarruf ehliyetinin olmadığı bir zamanda yapıldıysa, yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapıldıysa, tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlaka aykırı ise ve kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapıldıysa söz konusu oluyor. Buna göre ölüme bağlı tasarrufların iptali Türk Medeni Kanunu Miras Hukuku'nda şöyle düzenlenmiştir:


ALTINCI AYIRIM


ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLARIN


İPTALİ VE TENKİSİ


A. İptal davası


I. Sebepleri


MADDE 557.-Aşağıdaki sebeplerle ölüme bağlı bir tasarrufun iptali için dava açılabilir:


1. Tasarruf mirasbırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa,


2. Tasarruf yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa,


3. Tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlâka aykırı ise,


4. Tasarruf kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa.


II. Dava hakkı


MADDE 558.-İptal davası, tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir.


Dava, ölüme bağlı tasarrufun tamamının veya bir kısmının iptaline ilişkin olabilir.


İptal davası, ölüme bağlı tasarrufla kendilerine, eşlerine veya hısımlarına kazandırma yapılanların tasarrufun düzenlenmesine katılmalarının yol açtığı sakatlığa dayandığı takdirde tasarrufun tamamı değil, yalnız bu kazandırmalar iptal edilir.  


III. Hak düşürücü süreler


MADDE 559.-İptal davası açma hakkı, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyiniyetli davalılara karşı on yıl, iyiniyetli olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşer.


Hükümsüzlük, def"i yoluyla her zaman ileri sürülebilir.



Mirastan ıskat!
Tasarrufun iptali davası dilekçesi!
Miras taksim sözleşmesinin iptali!
Miras hukuku ölüme bağlı tasarruflar!
Tenkise tabi kazandırmalar!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön