29 / 03 / 2024

Parsel tevhid şartları!

Parsel tevhid şartları!

İmar Kanunu hükümlerine göre parsel tevhid şartları arasında imar parselasyon planı tamamlanmış olan yerlerde yapılacak ifraz veya tevhidin bu planlara uygun olması şartı yer alıyor...



Parsel tevhid şartları!

Tevhid işlemi ile ilgili yasal hükümlerin yer aldığı İmar Kanunu hükümlerine göre: imar planlarına göre yol, meydan, yeşil saha, park ve otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan yerlere rastlayan gayrimenkullerin bu kısımlarının ifrazına veya tevhidine izin verilmiyor. 

 

Ayrıca imar parselasyon planı tamamlanmış olan yerlerde yapılacak ifraz veya tevhidin bu planlara uygun olması şartı aranıyor. 


İmar planlarında parsel cepheleri tayin edilmeyen yerlerde yapılacak ifrazların, asgari cephe genişlikleri ve büyüklükleri yönetmelikte belirtilen esaslara göre tespit ediliyor. 

 

İmar planı dışında kalan alanlarda yönetmeliklerinde tayin edilecek miktarlardan küçük ifrazlara izin verilmiyor. 


Belediye ve mücavir alan hudutları içindeki gayrimenkullerin re'sen veya müracaat üzerine tevhid veya ifrazı, bunlar üzerinde irtifak hakkı tesisi veya bu hakların terkini, bu Kanun ve yönetmelik hükümlerine uygunluğu belediye encümenleri veya il idare kurullarınca onaylanıyor. 

 

Söz konusu onaylama işlemi, müracaatın belediyelere veya valiliklere intikalinden itibaren en geç 30 gün içinde sonuçlandırılır ve tescil veya terkini için 15 gün içinde tapuya bildirilir. 

 

Tapu dairesi, tescil veya terkin işlemini bir ay içinde sonuçlandırmak zorundadır. 


Tevhid işlemi nasıl yapılır?
Parsel birleştirme kanunu!



Geri Dön