20 / 04 / 2024

Parselasyon planının iptali!

Parselasyon planının iptali!

Parselasyon planının iptali söz konusu olursa inşaat ruhsatı bu durumdan etkilenir. Çünkü yeniden yapılacak parselasyon işlemi ile inşaat yapılacak parselin durumunun veya inşaatın kütlesinin değişmesi söz konusu olabiliyor...




3194 sayılı İmar Kanunu’na göre arazi ve arsa düzenlemesi, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyece, bu sınırlar dışında ise valiliklerce yapılıyor. İmar planı, içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazilerin, sahiplerinin onayı aranmaksızın birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirilmesi, bunların yeniden imar planına uygun ada ve parsellere ayrılması, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtılması ve re’sen tescil işlemlerinin yapılmasıdır.


Parselasyon planının iptali!


İmar planının yürürlüğünün devam etmesi ve sadece parselasyon planının iptal edilmiş olması durumunda inşaat ruhsatlarının bu durumdan etkilenmesi mümkündür. 


Parselasyon planının iptali halinde bu tarihe kadar yapılan kısım kazanılmış hak olmakla beraber inşaatların durdurulması mümkündür. Çünkü yeniden yapılacak parselasyon işlemi ile inşaat yapılacak parselin durumunun veya inşaatın kütlesinin değişmesi muhtemeldir. Bu nedenle parselasyon planın iptali inşaatları etkileyecektir.




Parselasyon planı nasıl yapılır?
Parselasyon planlarının hazırlanması!
İmar planı kaça ayrılır?





Geri Dön