23 / 04 / 2024

Sağlık ve Eğitim Vakfı 1,5 asır sonra ilk kez yeni bir Amerikan koleji açıyor!

Sağlık ve Eğitim Vakfı 1,5 asır sonra ilk kez yeni bir Amerikan koleji açıyor!

Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarını aynı çatı altında buluşturan Sağlık ve Eğitim Vakfı, bir buçuk asır sonra ilk kez yeni bir Amerikan koleji açıyor. Vakıf, 75 milyon TL’lik yatırımı ‘şehrin yükselen ilçesi’ olarak gördükleri Çekmeköy’de hayata geçiriyo



Kuruluşları 1800’lü yıllara kadar uzanan Üsküdar,  İzmir  ve Tarsus Amerikan Koleji mezunları tarafından kurulan sağlık ve eğitim Vakfı, bir buçuk asır sonra 75 milyon TL’lik yatırımla ilk kez yeni bir liseyi hizmete sunuyor. Eylül ayında, yani 2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımına başlayacak Amerikan Kolej, pek çok gayrimenkul projesinin de tercihi olan çekmeköy’de yer alıyor. 18 bin 500 metrekarelik kullanım alanına sahip SEV Amerikan Koleji, Sağlık ve Eğitim Vakfı’na bağlı liselerin dördüncüsü olacak.   

Eğitim kurumlarının yanı sıra Gaziantep’te bulunan bölgenin en köklü hastanesi olma özelliğini taşıyan SEV Amerikan Hastanesi ve büyük çoğunluğun Redhouse Yayınevi adıyla bildiği 150 yıllık sözlükçülük geleneğinin yanında birçok eser de yayımlamakta olan SEV Yayıncılık da Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın diğer kurumlarını oluşturuyor.


‘Yeni bir marka’

‘Geleneklerimizi koruyarak geleceğe bakıyoruz’ diyen SEV Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Aydede, yeni okulun özellikle Sev İlköğretim Okulları’ndan mezun olan öğrenciler için fırsat yaratacağını söyledi. Aydede, “Vakfın 45. yılı. Hem ilköğretim mezunlarımıza daha fazla şans vermeye, hem de yüksek değerleri olan yeni bir marka daha yaratmaya karar verdik. Yeni lisemizde, SEV ilköğretim mezunlarının yanı sıra merkezi sınav sistemiyle dışarıdan da öğrenciler kayıt yaptırabilecek. Ayrıca bu yıl nakil sınavı ile 9’uncu sınıfa sınırlı sayıda öğrenci alacağız” dedi.


Amerikan Kolej Çekmeköy 168 öğrenciyle eğitimde

SEV Amerikan Koleji Okul Müdürü Elvan Tongan okulla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın yönettiği okul, bu yıl 120’si hazırlık, 48’i birinci sınıf olmak üzere 168 öğrenciyle eğitime başlayacak. Kolej, en az 600 öğrenci kapasitesine sahip. 28 bin kitaplıklı bir kütüphanemiz mevcut. 3D laboratuarı yer alacak okulumuzda, seramik stüdyosu, iki büyük müzik sınıfı, güzel sanatlar merkezi ve iki büyük bilgisayar laboratuvarı kuruluyor, yanı sıra fotoğraf için karanlık oda da var. Okul, mimarisiyle Almanya’nın prestijli ödül programlarından Iconic Awards 2013’de “Concept- Visionary Architecture” ödülüne layık görüldü.”


‘Kolej, öğrencilerle gelişecek’

Amerikan Koleji ve hastaneleri gibi köklü kurumları Türkiye’ye getiren Shepard ailesinin dördüncü kuşağı ve SEV Amerikan Koleji Başdanışmanı Whitman Shepard, Kolejde yapılacak ayrıntılı çalışmaların öğrencilere sorularak şekil alacağını söyledi. Shepard, “Öğrenciler eğer okulda yapılacak bir şeye kendileri karar verirse burası onlar için ‘benim yerim’ olur. Eğitimde, Türkçe ve İngilizce’den oluşan akademik müfredatı izleyip, Türk ve yabancı uyruklu öğretmenlerle çift dil-çift kültür ortamında eğitim görecekler. Eğitmen ekibimiz, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan titiz araştırma ve görüşmeler sonucunda oluşturuldu” dedi.


 


Amerika’ya gittik, yerinde gördük’

SEV Genel Koordinatörü Binnur Karademir, Kolej için ‘daha fazla ne yapılabilir’i görmek amacıyla Amerika’da çeşitli üniversitelerde ve eğitimcilerle bir araya geldiklerini dile getirdi. Karademir, “Öğrencilerin daha iyi sorgulayabilmeleri, için üzerinde çalıştıkları şeyi görmeleri, dokunmaları çok önemli. İnovasyon çağında ihtiyaçları olabilecek her şeyi sadece biz değil uluslararası kanallardan da görmek istedik” dedi.


Milliyet/Duygu Erdoğan


Geri Dön