18 / 04 / 2024

Sedat Altınay: Konya'da lüks konut furyası başladı!

 Sedat Altınay: Konya'da lüks konut furyası başladı!

Konyai emlak sektörünü Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay ile konuştuk. Konya'da konut açığının çok fazla olmadığına işaret eden Başkan Sedat Altınay, şehirde başlayan lüks konut furyasına dikkat çekti.



Konya'da stüdyo evlere rağbet pek fazla yok. Ama son zamanlarda stüdyo evler tercih edilir oldu. Öğrenciler üç dört arkadaş aynı evde kalmaktansa tek kişi ya da iki kişi olarak stüdyo evlerde yaşamayı daha çok tercih ediyorlar. 


Son 5-6 senedir üretilen binlerce konutla, yeni bir görüntüye bürünen Konya'daki emlak sektörünü Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay ile konuştuk. Konya'da konut açığının çok fazla olmadığına işaret eden Başkan Sedat Altınay, şehirde başlayan lüks konut furyasına dikkat çekti. 


Daire fiyatları artıyor mu? 


Evet daire fiyatları artıyor. Bu konuda en büyük etken arsa payı yani bir daireye tekabül eden değerin çok yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Ülke genelinde düşünürsek Konyamız hakikaten konut fiyatlarında iller bazında en makul fiyatları olan bir ildir. Maliyetlerin artması arsa payının yüksek olmasından dolayı bir yüzde 5 ila yüzde 8'lik bir oranda artış söz konusudur. 


Konya'da konut ihtiyacı var mı? 


Konya'mızda konut ihtiyacı çok fazla yok. Yeterli miktarda konutumuz vardır. Ama yapsatçılar inşaat firmaları yeni konutlar üretmektedirler yalnızca kiralıklarda bir miktar sıkıntı yaşanmaktadır. O da şuanda çözülme aşamasına gelmiş bir konudur. Kiralıklarda da çok fazla bir sıkıntı şu mevsimlerde pek de söz konusu değildir. 


Suriye'den gelen halkın konut sıkıntısı üzerinde bir etkisi var mı? 


Suriye'den gelenlerin tabii ki de kiralık konutları az olmasında etkileri var. Bizim gözlemlediğimiz kadarıyla 500 kadar bir ailenin Konya'da olduğu söyleniyor ama tabi daha fazladır ve tabii ki Suriyelilerin gelmesiyle kiralıklarda bir miktar sıkıntı olmuştur. 


Yaz tatili için evlerine giden öğrencilerin kiralık evlerde etkisi oldu mu? 


Öğrenciler yaz tatilinde memleketlerine gidiyorlar ama geri döndüklerinde ev bulamama endişesiyle evleri boşaltıp gitmiyorlar. Mevcut evlerinde ikamet etmeye devam ediyorlar. Bu sebeple öğrenciler tatile gittikleri zaman eskiden konutlarda bir hayli boşalma olurdu şimdi öyle bir şey söz konusu değildir. Ev kiralayan öğrencilerin yüzde 95'i tatile gittiklerinde bile evlerinden çıkmayıp kira ödemeye devam etmektedirler. 


Stüdyo evlere rağbet var mı? 


Konya'da stüdyo evlere rağbet pek fazla yok. Ama son zamanlarda stüdyo evler tercih edilir oldu. Öğrenciler üç dört arkadaş aynı evde kalmaktansa tek kişi ya da iki kişi olarak stüdyo evlerde yaşamayı daha çok tercih ediyorlar. Fakat stüdyo evlerinde 1 + 0 ya da 1 + 1 olanları değil de 2 + 1 olanları daha çok talep görüyor. 


Konutlar neden hep lüks kesime hitap ediyor? 


Konya'mızda lükse özenti başladı. Konya'da genelde aileler üç dört çocuklu oluyor her çocuk da kendine ait oda istiyor bu sebeple de eskiden tercih edilen 3 + 1 evlerin yerine 4 + 1 ya da 5 + 1 evler talep görüyor. 4+1 ve 5 + 1 olan konutlar lüks konutlar sınıfına girdiği için kalabalık ailelerimiz bunları tercih ediyor. 4+1 ve 5 + 1 evler çok büyük evler bunların temizliğinde sıkıntı meydana geliyor, ısınması problem oluyor ve her türlü bakım ve aidatlar oldukça yüksel oluyor. Ama rahatlığa düşkünlük olduğu için Konya'da büyük metrajlı evler tercih ediliyor. 


En pahalı daireler hangi ilçelerde daha fazla? 


Selçuklu, Meram ve Karatay ilçelerinden oluşan büyükşehiriz. Hızlı gelişen bölgemiz Selçuklu raylı sistemle ulaşımın kolaylaşması ve üniversitenin orada olması Selçuklu'nun gelişmesinde büyük etkenlerdir. Bu nedenle daha kaliteli ve fiyatları da daha yüksek olan konutlar Selçuklu'da daha çok yapılmaktadır. Selçuklu'nun ardından Meram geliyor. Meram'da hem iki buçuk katlı villa türü evler ve yeni yapılaşmaya göre yüksek konutlu binaların yapılmasıyla Meram'ın havası değişmektedir. Karatay'da ise Karatay Belediyesinin öncülüğünde eski yıkık kerpiç evler yıkılıp yerine yenileri yapılmakta ve Karatay bu ölçüde yeni bir ivme kazanmaktadır. Karatay Belediyesini çalışmalarından dolayı kutluyorum. Kaliteli ve depreme dayanıklı evler yapılıyor. 


Rasyonel Haber 


Geri Dön