19 / 04 / 2024

Selçuklu Belediyesi, Kongre Merkezi açacak!

 Selçuklu Belediyesi, Kongre Merkezi açacak!

Milliyet Gazete Yazarı Güngör Uras, Selçuklu Belediyesi'nin kendi bütçesi ile yapacağı Kongre Merkezi hakkında açıklamalarda bulundu. İşte o yazı!




Selçuklu Belediyesi, Konya'ya bir Kongr Merkezi kaznadırıyor. Projesi Melkan ve Murat Tabanlıoğlu'na ait. İhalesi yapıldı. İki ay içinde temeli atılacak. Projenin 60 milyon TL olarak belirtilen giderlerini Selçuklu Belediyesi kendi imkanlarıyla karşılayacak.



38 dönüm arsa üzerine 35 bin metrekare kapalı alana sahip olacak merkezde tek çatı altında farklı alanlarda hizmet verecek bağımsız bölümler bulunuyor.


Merkezde 2200 kişi kapasiteli kongrelerde kullanılabilecek anfi, 800 kişilik tiyatro salonu, bin kişilik toplantı salonu, cep sineması toplantı alanlan var. Tiyatro için prova odalan dekor deposu, kongreler için küçük toplantı odalan düşünülmüş.


Selçuklunun genç belediye başkanı Uğur İbrahim Altay (1974 Konya), Selçukluyu ve Konya’yı marka şehir yapmada kongre merkezinin önemine değiniyor.

 


Hızlı tren ile ulaşım kolaylaşıyor


“Hızlı tren ile Konya’ya Ankara’dan 1 saat 30 dakikada, İstanbul'a 3 saat 30 dakika gidilip gelinebilecek. Konya bir tarih ve kültür merkezi. Mevlana Müzesini yılda 1 milyon 800 bin kişi geziyor. Kongre turizmi, kültür için gelen zengin yabancı ziyaretçiyi çekecek” diyor.


Konya’da Büyük Şehir Belediyesi şemsiyesi altında 3 belediye var. Meram, Karatay ve Selçuklu Belediyeleri. Bunlann en büyüğü Selçuklu Belediyesi. 


Selçuklunun nüfusu 520 bin, Konya nüfusunun yansı Selçukluda yaşıyor. Selçuklu belde ve köyleri ile birlikte nufus bakımından 63 ilden daha büyük.


Selçuklu’da 207 cami, 8 tarihi medrese ve mescit, 2 müze var. Selçuk Üniversitesi belediye sınırlan içinde. Belediye sınırlan içinde 3 organize sanayi bölgesi, 21 küçük sanayi sitesi bulunuyor. Belediyenin bütçesi 150 milyon TL dolayında. Sayısı çok az olan borçsuz belediyelerden biri.


Sosyal yaşam önemli


Belediye sınırlan içinde 2 adet 5 yıldızlı, 2 adet 4 yıldızlı, 1 adet 3 yıldızlı otel yapılmış.


Her yıl 8 bin dolayında yeni konut yapılıyor. Belediye bölgesindeki nüfus her yıl 

20-22 bin artıyor.


Su ve kanalizasyon gibi alt yapı sorunu yok. Bunlan Büyük Şehir Belediyesi çözmüş. Başkan Uğur İbrahim Altay’ın yeni projesi Türkiye’nin ilk “Kelebekler Vadisi”ni oluşturmak. 385 dönüm üzerinde kurulacak parkta 10 bin metrekare havuz yapılıyor.

Selçuklu’da “Aile Yaşam Merkezleri” adını taşıyan sadece kadınlara hizmet veren tesisler yapılmaya başlanmış. Biri faaliyete geçmiş, 2’si inşa, 4 u proje aşamasında. Buralarda sadece kadınlar için kapalı yüzme havuzu, spor salonlan varmış. Meslek edinme kursları düzenleniyor, müzik ve resim dersleri veriliyormuş.


Başkana, “Tiyatro, sinema, konser salonu gibi kadın erkeğim gideceği yerler yok mu?” diye sordum. “Selçuklu Kongre Merkezi tamamlanınca onun içinde olacak" dedi.



Güngör Uras/Milliyet



Geri Dön