19 / 04 / 2024

Silifke Olba antik kentinde 2013 yılı kazı çalışmaları başladı!

Silifke Olba antik kentinde 2013 yılı kazı çalışmaları başladı!

Olba antik kentinde, Bakanlar Kurulu kararıyla Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Erten başkanlığında 2010 yılında başlayan kazılar, her yıl düzenli olarak devam ediyor...



Bu yıl kazı başkanı Prof. Dr. Emel Erten ile Murat Özyıldırım, öğretim görevlisi Tuna Akçay, arkeologlar, arkeoloji öğrencileri ve işçilerden oluşan 48 kişilik ekip, Olba’daki kazı çalışmalarını sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi arkeolog Serap Göre de kazıda görev alıyor.


Prof. Dr. Erten, çalışmalarla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Olba antik kentte 2001 yılında yüzey araştırma çalışmalarının, 2010 yılında da kazı çalışmalarının başladığını hatırlattı.


Bu yılki çalışmanın Ramazan Bayramı arefesine kadar devam edeceğini anlatan Erten, ortaya çıkarılan antik tiyatronun sağlamlaştırılma çalışmalarına da gelecek günlerde başlayacaklarını belirtti. Erten, antik tiyatrodaki çalışmalar sırasında çıkan cam, sikke gibi tarihi değeri olan taşınır varlıkların Silifke Müze Müdürlüğü'ne teslim edildiğini vurguladı. Bölgenin topografik ve jeolojik yapısına uygun olarak burada kayaların biçimlendirilmiş olduğunu belirlediklerini anlatan Erten, bunun ne anlama geldiğini çözmek için de çalışmalara başladıklarını söyledi.


Ayrıca arkeolog Tuna Akçay yönetiminde, ölülerin gömülmeden önce ve gömüldükten sonra yapılan törenlerle ilgili kaya alanlarında çalışmaların devam ettiğini anlatan Erten, "Bu çalışmalarımızı da ayrıntılı bir şekilde belgeleyip fotoğraflıyoruz. Bu çalışma sonucu da doktora tezine dönüşecek. Ayrıca çıkan buluntularda öğrencilerimiz test çalışması yapıyor. Yaptığımız tüm çalışmaları da çıkardığımız bilimsel yayın olan Seleucia ad Calycadnum adlı dergide yayınlayarak bilim dünyasına ve meraklılara duyurmuş oluyoruz" diye konuştu. 


AA


Geri Dön