26 / 04 / 2024

Soner Çetin: Çukurova imar planında düzenleme bir an önce yapılmalı!

Soner Çetin: Çukurova imar planında düzenleme bir an önce yapılmalı!

Soner Çetin, "İnşaat sektöründeki ciddi tıkanmanın ana gerekçesi Adana genelinde yaşanan imar sorunudur. Sektörün kan kaybetmesi ya da ivmesinin düşmesi, imardaki tıkanıklıktan kaynaklanmaktadır" diye konuştu.



Hazine ve vatandaşlar tarafından yargıya taşınmakta Tıkanıklığın, başka bir deyişle imarlı arsa üretilememesinin ana gerekçesi bu yönde yapılan düzenlemelerin ya iptal edilmesi yahut da imar süreçlerinin yürütmesinin durdurulmasıdır. Başka bir ifadeyle, 1/5000'lik Nazım imar planı yapan  Adana  Büyükşehir Belediyesi'nin bu planına uygun olarak Çukurova İlçe Belediyesi"nin yaptığı 1/1000'lik uygulama imar planları, Hazine ve vatandaşlar tarafından yargıya taşınmakta. mahkemelerden iptal ve yürütmeyi durdurma kararları verilmektedir. 


Binlerce hektar arsa üretildi 


Çukurova Belediyesi'nin sınırları içindeki i bölgelerde gerek belediye meclisleri ve gerekse encümen tarafından imar planları ve arsa ve arazi düzenlemeleri yapılmıştır. Bu suretle binlerce hektar arazi arsaya dönüştürülmüştür. Ancak meclisten geçen imar planı düzenlemelerine karşı Hazine "nin (yüzde 99) ve yurttaşların (yüzde 1) açtıkları davalar sonucunda iptal kararları verilmiş, yürütme durdurulmuştur. Bu durumda da mahkeme kararına uymak durumunda kalan belediyemiz, imarlı arsa üretme olanağından yoksun kalmıştır. Daha doğru bir ifadeyle arsalar üretilmiş ancak yargının verdiği iptal kararları yüzünden bu üretim hiçbir işe yaramamıştır. 


Bozma gerekçesi kaldırılmalı Sukurova ilçe sınırları içinde çok az miktarda kalmış olan sınırlı sayıdaki imarlı arsaların fiyatlarının çok aşırı yükselmesine yol açan rumun bir an önce son bulması şarttır. 


Mahkemelerce verilen kararlara baktığımızda, 2981 sayılı Yasanın Ek 1. maddesinin koşulsuz olarak 3194 sayılı İmar Kanunu'nun içine alınması ilk yapılması gereken karardır. Ancak bu kararı verecek olan Ankara'dır, TBMM'dir. 


Bozma gerekçesinin kaldırılmasına yönelik yasal düzenlemenin bir an önce yapılabilmesi için tüm siyasi partilerimiz el ele vermeli ve Adana için ortak hareket etmelidirler. 


Adana Beş Ocak


Geri Dön