18 / 04 / 2024

Şufa hakkının süresi nedir?

Şufa hakkının süresi nedir?

Paylı mülkiyeti olan taşınmazlar kapsamında ortaya çıkan bir kavram olan şufa hakkının süresi nedir? Şufa hakkı ne kadar süre içinde kullanılabilir? sorularının cevapları haberimizde..



Şufa hakkının süresi nedir?


Şufa hakkı; paylı mülkiyet konusu taşınmazın paydaşlarından birinin, payını üçüncü şahsa satması durumunda, diğer paydaşlara, satılan bu payı aynı şartlarla, tek taraflı varması gerekli bir irade açıklamasıyla satın alabilme yetkisi veren yenilik doğurucu haktır. 


Şufa hakkı yasadan doğan şufa hakkı ve sözleşmeden doğan şufa hakkı olarak ikiye ayrılır. İster yasadan isterse sözleşmeden kaynaklanan önalım hakkı söz konusu olsun, bu hakkın kullanılabilmesi ve geçerli sonuçlar doğurabilmesi için yasanın öngördüğü biçim ve sürede kullanılması gerekiyor.. Aksi takdirde bu hak sadece kağıt üzerinde kalır ve resmi bir niteliği olmaz.


Şufa hakkı sahibinin, bu hakkını kullanma koşulları gerçekleştiğinde ve hak sahibi tarafından bu durum öğrenildiğinde önalımcı bir karar vermek mecburiyetinde oluyor. Bu konudaki kararının önalım hakkını kullanma yönünde olması halinde, bu hakkını kullandığını yasanın öngördüğü şekilde bildirmek zorundadır. Hakkını kullanmama kararına varmış ise, bu kararını yine yasanın öngördüğü biçimde bildirmesi gerekiyor. Fakat bu yöndeki bildirim yasaya göre zorunlu bir bildirim olmamakla birlikte bu yönde bir bildirimde bulunması için kişiye herhangi bir yasal zorlama yapılamıyor. 



Kanun koyucu bazı hakların kullanımını, kamu düzeni düşüncesiyle belirli bir süreye bağlayabilir. Bu gibi hallerde o hakkın yasa koyucunun belirlediği süre zarfında kullanılması gerekiyor. Aksi halde belirlenen bu sürenin geçmesiyle birlikte mevzuu hakkın bir daha kullanılamaması söz konusu olacaktır. Bu sürenin geçip geçmediği sürenin niteline göre ya hâkim tarafından kendiliğinden gözetilir ya da karşı tarafın ileri sürmesiyle dikkate alınır. İşte yasa koyucu, önalım hakkının kullanılmasını da belirli bir süreye bağlı kılmıştır.

 

Yasadan ve sözleşmeden doğan her 2 tür şufa hakkının kullanılması için Medeni Kanun Madde 735 son maddesinde, satışın hak sahibine bildirildiği tarihten itibaren üç ay ve herhalde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.


Şufa hakkı ne demektir?

Şufa hakkından feragat!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön