19 / 04 / 2024

Taksim Meydanı'na Topçu Kışlası rant için yapılacak!

Taksim Meydanı'na Topçu Kışlası rant için yapılacak!

Taksim Meydanı'nın yeniden düzenlenecek olması hiç de kötü bir şey değil. Zaten bu çok eski bir fikir, 80'lerde ünlü mimar Vedat Dalokay'ın da imza attığı bir proje var mesela



Bugünkü haliyle Taksim Meydanı, İstanbullular tarafından kullanılan, üzerinde vakit geçirilen, gezinilen bir alan değil. Sadece 1 Mayıslarda işe yarar ki onu da daha son iki yıldır adam gibi kullandırıyorlar.

Metronun üzerindeki birkaç bankta bile oturan, vakit geçiren kimse olmaz. Çünkü Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi'ne varmak için kullanılan bir büyük kavşak ve otobüs durağı gibidir. Meydanı devasa bir yaya alanı olarak düşünmek güzel. Ama araç trafiğini yeraltına alacak o büyük geçitlerin, Gümüşsüyü ve Sıraselviler Caddelerini meydandan kopartacağı da kesin. Keşke Gümüşsuyu'nun güzel binalar ve ağaçlarla meydana bağlandığı noktayı yok etmeyecek bir çare bulunabilse. Mesela sadece otobüs duraklarının ve The Marmara'nın önündeki yolları kapatıp diğerlerini açık bırakacak bir projeye kimsenin bir itirazı olmazdı.

Trafik işi zor, ama esas büyük mesele Topçu Kışlasını yeniden yapma projesi. 80 yıl önce yıkılan Topçu Kışlası'nı yeniden yapmak Emek Sineması'nı yıkıp yeniden yapmak kadar manasız. Yıkılan bir yapıyı yeniden yapmak, biraz modernleştirerek, işlevim değiştirerek 'ihya etmek' fikri her zaman kötü sonuç veriyor. Sonuçta her tarafından 'taklit' olduğu belli, adeta kremadan yapılmış şekerli bir dekorla baş başa kalıyorsunuz. Mesela bakınız, Demirören AVM. 1890 yangınında yok olan apartmana güya benzetilen Demirören'in ne kadar da rahatsız edici bir yapmacıklık içinde olduğunu önünden her geçen görüyor.

Üstelik İstanbul yeşil alan fakiriyken, ağaçlı, çimenli her metrekareye ihtiyaç varken Gezi Parkı'nın bir kısmını Topçu Kışlası'nın yutacak olması akıl alır gibi değil. Bu kışlanın da tıpkı yeni Haydarpaşa Garı gibi "kültürel amaçlarla" kullanılacağı iddiasını ise sadece tebessümle karşılayıp geçmek istiyorum. Belli ki bu kışla projesi, Taksim Meydanı'nda yeni ticari alanlar yaratmak ve meydan düzenlemesinin maliyetini böylece finanse etmek için bulunmuş bir cinlikten ibaret.

Taksim Meydanı'nı tartışırken, kolektif hafızamızdaki bir umacı gibi bekleyen cami projesi de kendini gösteriverdi. T-cetvelli belediye başkan adayı Ahmet Vefik Alp, sanki coşkusuna yenik düştü de cami işini ağzından kaçırdı. Pazartesi günü Sabah Gazetesinde Kültür Bakanı Günay, net biçimde; Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise mimar Vefik Alp'e biraz bozuk atarak bu işi yalanladılar. Buradan anlıyoruz ki, daha bir süre için cami inşaatı gündemde değil. Umarım kışladan da vazgeçerler de o tarihi bina da anılardaki saygın yerini korur.

Cem Erciyes/Radikal


Geri Dön