25 / 04 / 2024

Taner Yıldız: 23 nükleer ünite kuracağız, sokak lambalarından 400 milyon TL tasarruf edeceğiz!

 Taner Yıldız: 23 nükleer ünite kuracağız, sokak lambalarından 400 milyon TL tasarruf edeceğiz!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji ihtiyacımızı 2023 yılına kadar, en az 23 nükleer üniteyle telafi etmek istiyoruz dedi.



Dünya Ekonomi Forumu çerçevesinde düzenlenen "Yeni Enerji Koridoru" başlıklı panelde konuşan Bakan Yıldız, Nükleer güç santrallerinin dünyada 440'ı aştığını ve tehdit oluşturan nükleer santrallerin fırsatlarının da bulunduğunu söyledi. Yıldız: 


Her tehdidin bir fırsat yanı olduğunu biliyoruz. Güvenlik sistemlerinin artırılması ve en az elektrik üretimi kadar teknolojik gelişmelerin, sanayi yapısı gelişmeleriyle beraber güvenlik sistemleri artırıldı" diye konuştu.


Çernobil'den sonra 144 tane nükleer güç santrali inşa edildi, Fukuşima'dan sonra ise inşaatı devam eden 63 tane santral bulunduğunu söyleyen Bakan Yıldız, santrallerin gelişmelerini tamamlamış ve tamamlamakta olan 30 ayrı ülkede yapıldığını anlatırken cümlelerine şöyle devam etti:


Bu saydığım santrallerin en az yarısı 3 ülkede bulunuyor; ABD, Fransa ve Japonya... Demek ki gelişmişlikle, gelişmekte olan ülkelerle, nükleer santrallerin yapımı, inşası ve işletilmesiyle bir bağlantı kurabiliriz. Fukuşima gibi kazalar, tabii ki kazaların olmasının, nükleer güç santralleriyle alakalı kararlılığı etkilemediğini görüyoruz.


Biz nükleer güç santrali olmayan ama bununla ilgili santral yapmak isteyen ve kararlılığı olan bir ülkeyiz. Artan enerji talebi ihtiyacımızı 2023 yılına kadar, en az 23 nükleer üniteyle telafi etmek istiyoruz. Bu, hemen hemen 3 ayrı bölgede santral kuracağımız anlamına geliyor. Bununla alakalı çalışmaları, gelişen teknolojiyle beraber üretebilmeye dönük bir altyapı çalışmasına sahibiz.


Bu tür toplantılarda 'çevre' başlığı olduğunda tonlarımızın değişmemesi, 'enerji' başlığı olduğunda farklı cevaplar vermememiz lazım. Bu dünya bizim. Öyle bir çözüm bulmalıyız ki, hem çevre kaygılarını karşılayabilen... Ben çevreye kayıtsız kalamam, 'Çevre beni ilgilendirmiyor' diyemem.


Dünya Gazetesi


Geri Dön