26 / 04 / 2024

Tanju Verda Akan kimdir?

Tanju Verda Akan kimdir?

Mimar Tanju Verda Akan kimdir? Mimar Tanju Verda Akan, bugüne kadar hangi işlerde görev aldı? Mimar Tanju Verda Akan, bugün çalışmalarına hangi mimarlık firmasında devam ediyor? İşte Tanju Verda Akan...



Tanju Verda Akan kimdir?

Restorasyon, mimari , tasarım ve detay projelerinin hazırlanması ve uygulamaları alanlarında 30 yılı aşan tecrübesi ile uzman bir mimar olarak çok sayıda esere imzasını atmıştır. Mimar Sinan Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olarak İnce Yapı derslerine girmiştir. İstanbul I. Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulun’da 7 yıl görev almıştır. 


1971 yılından itibaren bugüne kadar farklı ve çeşitli proje çalışmaları bulunan Tanju Verda Akan’ın; Güneydoğu Anadolu Evleri, Harran Bölgesi’ndeki daire planlı evler, Eski İstanbul ve  Ankara  Evleri konularında araştırmaları mevcuttur. 


1980’lerin başında restorasyon çalışmalarına ağırlık vererek, eski İstanbul Evleri’nin restorasyonu konusunda yaptığı proje ve uygulamalarında o yılların ilk ve özgün örnekleri görülebilir. Restorasyonların inşaatlarını da bizzat kendisi yürüten Tanju Akan’ın İstanbul’un çeşitli semtlerinde, Ankara’da ve Güney illerimizde çok sayıda tek ev ve butik site projeleri mevcuttur. 1000 m2 civarında kullanım alanı olan bu özel evlerin ortak noktaları, yöresel mimari motiflerinin, modern mimari ve yapı tekniği ile sentezidir. 


1992 yılı Ulusal Mimarlık Ödülleri ve Sergisi’nde, restorasyon çalışmalarından biri olan Marshall Uzunyol Evi ile koruma dalında ödül almıştır. İstanbul 1. Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeliğini 7 yıl sürdürmüş, aynı zamanda Mimar Sinan Üniversitesi İnce Yapı Kürsüsü’nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. 


Çeşitli zamanlarda birçok Sivil Toplum Örgütü’nde görev almıştır. Türk Japon Kadınlar Derneği, Türk Anneler Derneği, Sanat Sevenler Derneği, Rotary Klüpleri öğrenci programları danışmanlığı gibi… 


1974 yılında kurulan Türk Kültür Vakfı’nın kurucularındandır. Uzun yıllar vakfın Kurucular Heyeti Başkanlığı’nı ve Mütevelli Heyet Başkanlığı’nı yapmıştır. Halen Mütevelli Heyet üyesidir. Sözü geçen vakıf, ulusal ve uluslararası çeşitli kültürel faaliyetlerin yanısıra Türkiye’de AFS programlarını yürütmektedir. 


1995 yılında merkezi New York’ta bulunan ‘AFS International Örgütü’nün’ Mütevelli Heyeti’ne seçilmiştir. 1997’de Mütevelli Heyet Yürütme Kurulu’na seçilmiştir. AFS Öğrenci Mübadele Programları her yıl 10 bin öğrencinin mübadele edildiği ve 50 yıldır ‘kültürler arası anlayışa ‘ hizmet eden bir gönüllü organizasyondur. Çeşitli ülkelerden seçilen 18 değişken, 6 sabit üyeden oluşan Mütevelli Heyet, 56 ülkenin ortak olduğu AFS Örgütü’nün karar organıdır. Senede üç kere, New York’ta dört gün süren, Mütevelli Heyet toplantılarına ve bir kere de Dünya Kongresi’ne katılmaktadır.Tanju Verda Akan, AFS International Örgütü’ndeki çalışmaları nedeniyle, AFS International 2005 Galatti Ödülü’ne layık görülmüştür. 


2008 yılında tamamlanan Şişli Holiday Inn Oteli, InterContinental Hotel Group (HIG) tarafından The Quality Excellence Award – 2011 Europe Hotel Award ödülü almıştır. 


2011 yılında “Şişli Halide Edip Adıvar Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması” Asli Seçici Kurul Üyeliğinde bulunmuştur.



Geri Dön