20 / 04 / 2024

Tapu devir işlemleri nasıl yapılır?

Tapu devir işlemleri nasıl yapılır?

Tapu devir işlemleri nasıl yapılır?: Tapu devri, alıcı ve satıcı tarafından ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü’nde gerçekleştirilir. Alıcı veya satıcı bir sebeple gelemezlerse, noterden yetki verdikleri vekilleri de onlar adına alım satım yapabilir...




Tapu devir işlemleri nasıl yapılır?


Tapu işlemi, alıcı ve satıcı tarafından ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü’nde gerçekleştiriliyor. Alıcı veya satıcı bir sebeple gelemezlerse, noterden yetki verdikleri vekilleri de onlar adına alım satım yapabiliyor. Kredi kullanılıyorsa bankayı temsilen ipotek işlemlerini ve ödemeyi yapmak üzere bankanın avukatı da hazır bulunmalıdır. 


Tapu işlemleri sırasında hem alıcı hem de satıcı, satış bedeli üzerinden binde 15 oranında ayrı ayrı tapu harcı ödemek zorundadırlar. Örneğin 100.000 TL’lik bir alım satımda tapu harcı, her iki taraf için de 1.500 TL’dir. Bundan başka satıcı 68 TL civarında döner sermaye harcı da ödüyor. 


Tapu dairesinde yapılan satış esnasında izlenecek yol şöyledir: 


1) İlgili kişi gerekli belgelerle birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü’ne müracaat eder. 

2) Başvuru fişi düzenlenir, tapu harçları müdürlükçe tahakkuk edilip, ilgili bankalarca tahsil ettirilir. 

3) Akitsiz işlemlerde tescil veya terkin istem belgesi, akitli işlemlerde resmi senet tanzim edilir, ilgililere okutulmak veya yetkililerce okunmak suretiyle imzalanır. 

4) Düzenlenen belgeler (tapu senedi, ipotek belgesi vb.) tasdik edilerek ilgiliye verilir.



Tapu devri nasıl yapılır?
Tapu devri için gerekli belgeler!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön