29 / 03 / 2024

Tapu işlemlerinde cins değişikliği!

Tapu işlemlerinde cins değişikliği!

Tapu işlemlerinde cins değişikliği nedir? Cins değişikliği işlemi nasıl yapılır? Cins değişikliği işleminin mali yönü nedir? Cins değişikliği konusu hakkında merak ettiğiniz herşeyin cevabı haberimizde yer alıyor..



Tapu işlemlerinde cins değişikliği!


Cins değişikliği, Bir taşınmazın cinsinin yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale, bağ, bahçe ve benzeri iken arsa ve arazi, arsa ve arazi veya yapılı iken bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan bir işlem olarak karşımıza çıkıyor.



Cins değişikliği işlemi, bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale getirilmesini ifade ediyor. Örneğin gayrimenkulünüzün bağ, bahçe, tarla gibi olduğunu farz edelim. gayrimenkulünüzü arsaya dönüştürmek istediğiniz takdirde cins değişikliği işlemini de yapmanız gerekiyor.  


Cins değişikliği için istenen belgeler


- Taşınmaz malin tapu senedi veya tapu kayıt örneği,


- Taşınmaz mal malikinin kimliği veya temsilcisinin vekaletname örneği ve kimliği.


- Taşınmaz mal malikinin temsilcisi vasi veya kayyim ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise vukuatli nüfus kaydı örneği ve kimliği.

o Talep sahibi şirket, vakıf, demek veya kooperatif temsilcisi ise, yetki belgesi ve kimliği.

o taşınmaz malin sahibi ölmüş ise talepte bulunanların mirasçı olduklarını gösterir veraset belgesi ve kimliği.


- Yapı kullanma izin belgesi veya yapinin yapi kullanma izin belgesi almaya uygun olduğunu belirten Belediye/Valilik yazısı,


-Belediye ve mücavir alan disinda bulunan ve köyde sürekli oturanların yapacağı konut, hayvancılık veya tarımsal amaçlı yapılar için muhtarlık izin belgesi.



İşlemin Mali Yönü :


Cins değişikliği işleminde hizmet bedeli, ilgilisi tarafından Döner Sermaye İşletmesi Saymanlığına yatırılıyor. Döner sermaye hizmet bedeli alınmaması gereken taleplerde; istem belgesinin "tutarı" bölümüne taşınmaz malin cinsi yazılır (okul yeri, hükümet binası vb.). Düzenlenen tescil bildirimlerinin aslına yapıştırılmak üzere Damga Vergisi Kanunu'na göre damga pulu ilgili kişirce temin ediliyor.



Tuğçe ESOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön