25 / 04 / 2024

Tapuda satış masrafları 2014!

Tapuda satış masrafları 2014!

Tapuda gerçekleşen satış işlemleri, alıcıya ve satıcıya borç ve hak yükleyen bir sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tapuda satış masrafları nelerdir? İşte tapuda satış masrafları 2014...



Tapuda satış masrafları 2014!

Tapuda gerçekleşen satış işlemleri, alıcıya ve satıcıya borç ve hak yükleyen bir sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan bu anlaşmada alıcının taşınmazın bedelini ödemesine karşılık, satıcı da malın mülkiyetini alıcıya bırakıyor. 


Ayrıca, yapılan bu işlemlerin karşılığı olarak birtakım masrafların da ödenmesi berekiyor. Peki tapuda satış masrafları 2014 ne kadar? Tapuda satış masrafları kime ait?


Tapuda satış masrafları hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor. Tapu satışı için ödenecek bedel, yapılan satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Tapuda satış masrafları nelerdir?

1. 2014 yılında taşınmaz malların satış işlemlerinde, satış bedeli üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı tahsil edilir. 


(Harca esas bedel; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olamaz. Eğer satış bedeli, belediyece hesaplanan emlak beyan değerinden az ise; satış değeri ve harca esas değer ayrı ayrı bildirilir, harçlar beyan değeri üzerinden hesaplanır, satış değeri tapu üzerine ayrıca yazdırılır.)


2. Döner Sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre döner sermaye ücreti alınır.


3. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.


Tapuda eksik beyan cezası!


Geri Dön