29 / 03 / 2024

Tapunuzu sık sık kontrol edin!

Tapunuzu sık sık kontrol edin!

Değişen imar planları vatandaşın korkulu rüyası oldu. İtiraz hakkının 60 günle sınırlı olduğunu hatırlatan uzmanlar, tapusu olanın tedbiri elden bırakmaması gerektiğini söyledi. Tapunuzu sık sık kontrol edin...



Değişen imar planları vatandaşın korkulu rüyası oldu. İtiraz hakkının 60 günle sınırlı olduğunu hatırlatan uzmanlar, tapusu olanın tedbiri elden bırakmaması gerektiğini söyledi.


Büyük çabalarla elde edilen gayrimenkullerde tapu en büyük güvence olurken, uzmanlar tapunun da takibinin düzenli aralıklarla yapılması gerektiği konusunda vatandaşı uyardı. İmpo İmar'ın kurucusu ve Şehir plancısı Hüseyin Oflaz, belediyeler tarafından yürütülen çalışmalarda yeni imar değişiklikleri yapılabildiğini ve bu tür değişikliklerin askıya çıktığını vurguladı. Askıya çıkan bildirimlere itiraz süresinin 60 gün olduğunu hatırlatan Oflaz, bu süre zarfında itiraz edilmeyen değişikliklerin ise kabul edilmiş sayıldığını söyledi.


PARASI OLAN DANIŞMAN TUTUYOR


Takibin sıkı yapılmasıyla birlikte yapılaşma ve değişen imar planlarından zamanında yararlanılabileceği gibi gayrimenkul için ödenmesi gereken vergi ve diğer benzeri ödemelerden de anında haberdar olunabiliyor. Böylece tapu sahibi biriken borçlar birden ödemek zorunda kalmıyor. Elinde yüzlerce gayrimenkulü olan kişiler ise bu tür takipler için birer danışman tutuyor.


TAPUYA BEYAN VERİN


Emlak Uzmanı Salim Taşçı da tapunun bazen vatandaşın haberi olmadan el değiştirebileceğini hatırlatarak, "Bu tür bir riskle karşılaşmak istemiyorsanız, tapuya taşınmazın bilgilerinin olduğu bir beyan vererek bizzat tapuya gelmeden vekaletle veya başka bir şekilde gayrimenkulün satılamayacağını beyan edin" bilgisini verdi.


Elinde bir veya birkaç gayrimenkulü bulunan kişilerin danışman tutarak tapusunu takip etmesinin fizibil olmadığını hatırlatan Hüseyin Oflaz, "Bu tür kişiler tapunun bulunduğu ada ve pafta numarasını ilgili belediyelerin imar müdürlüklerine bildirerek "üzerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını sorabilir" dedi. Kendilerinin İmpomes isimli web tabanlı mülkiyet yönetim sistemini kurduklarını hatırlatan Oflaz, hizmet verdikleri kişi ve şirketlerin ellerinde yüzlerce tapu bulunduğunu, düzenli olarak hazırladıkları raporlarla tapu sahibinin bilgilendirildiğini ve milyon dolarlık kayıpların önüne geçtiklerini söyledi.


Emine Acar/ Bugün 


Geri Dön