29 / 03 / 2024

Tarihi Silifke Kalesi gün yüzüne çıkıyor!

Tarihi Silifke Kalesi gün yüzüne çıkıyor!

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran başkanlığında yaklaşık 50 kişiden oluşan kazı ekibi, tarihi kaleyi yüz yıllar sonra yeniden gün yüzüne çıkarmak için 2011 yılından bu yana çalışmalarını sürdürüyor...




Selçuk Üniversitesi'nin başlattığı Silifke Kalesi kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında, 11 bin 365 metrekarelik alanın 5 bin 365 metrekaresi gün yüzüne çıkarıldı.


Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran başkanlığında yaklaşık 50 kişiden oluşan kazı ekibi, tarihi kaleyi yüz yıllar sonra yeniden gün yüzüne çıkarmak için 2011 yılından bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ali Boran, “Temmuz – Ağustos 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen kazılarda daha çok alanda hazırlık çalışmaları ve temizlik ile 330 metrekarelik açma yapılmıştır. 2012 yılında 23 Ağustos - 10 Ekim tarihleri arasındaki kazı çalışmaları sonucu 2 bin 920 metrekarelik alanda daha açma yapılmış, yapılan bu çalışmalar son derece başarılı ve verimli olmuştur” dedi.



700 yıllık cami bulundu


2012 yılında dünyaca ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin eserinden yola çıkılarak yapılan araştırmalarda 700 yıllık Kale Camisi’nin gün yüzüne çıkartıldığını ifade eden Prof. Dr. Boran, 2013 yılında ise 2 bin 115 metrekarelik alanda açma yapıldığını dile getirdi. 2014 yılı kazı çalışmalarının ise geçtiğimiz haftalarda başlatıldığını belirten Prof. Dr. Boran, şunları söyledi: “Çalışmalar hali hazırda 6.000 metrekare ölçülerindeki açılmayı bekleyen alanda yürütülmektedir. 2011 yılından bu yana sürdürülen Silifke Kalesi Kazı ve Restorasyon Çalışmaları kapsamında toplam 11 bin 365 metrekarelik alandan 5 bin 365 metrekaresi açıldı. Üç yıl içinde kalede önemli çalışmalar yürütülmüş ve bölge tarihine ışık tutacak veriler bulunmuştur. Özellikle kalenin ortasında cami merkezli sokak ve Osmanlı dönemi yerleşim yeri ortaya çıkarılmaktadır.”



Orijinal haline en yakın duruma getirilecek


Kazı ve restorasyon çalışmalarının amacına ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Boran, “Kalenin ve kale içinin orijinal haline en yakın duruma getirilmesini hedefliyoruz. Böylece surlar, kuleler, cadde ve sokaklar, konutlar, dini, askeri ve sivil mimari kalıntıları yüzyıllar sonra yeniden gün yüzüne çıkarmayı ve kaleyi yeniden ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Ayrıca kazı sonucu elde edilen bilgi ve bulgularla bilimsel yayınlar yapmak kaydıyla, kale tarihi hakkında bilim dünyasını ve kamuoyunu bilgilendirmek, yakın tarihimizin çok önemli bir kültür varlığı olan kalenin ayağa kaldırılarak, tahrip edilmiş, harabe ve yıkıntı görüntüsünden kurtarılmasını sağlamak, toplumda tarih ve tarihi eser bilincini oluşturmaya ve farkındalık yaratmaya katkı sağlamak istiyoruz” diye konuştu.



TOKİ Haber 


Geri Dön