26 / 04 / 2024

Toprak hisseli tapu!

Toprak hisseli tapu!

Toprak hisseli tapu satışı nasıl yapılıyor? Hangi durumlarda söz konusu oluyor? Merak ediyorsanız yanıtı haberimizde bulabilirsiniz...



Toprak hisseli tapu!

Toprak hisseli tapu, birçok yapı satışında söz konusu olabiliyor. Örneğin inşaatı tamamlanmayan bir projeden daire almak istediğinizi farz edelim. Bu durumda ortada henüz bir daire olmadığı için yapılan satış "topraktan hisseli tapu" olarak yapılmış oluyor.


Bu durumda siz aslında daireyi değil, topraktan belli bir hisseyi almış oluyorsunuz. Bunun nedeni ise inşaatı tamamlanmadığı için tapu müdürlüğü kayıtlarında aldığınız daireye ilişkin kayıtların olmaması.


Böyle bir satış sırasında; bazı riskler taşıyan bu satış işleminden zararlı çıkmamak adına dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor.


- İlk olarak inşaatı yapan müteahhitin veya firmanın geçmişta yaptığı projeleri incelemek ve sorun yaşanaıp yaşanmadığını öğrenmek.

- Satın alacağınız inşaata ait tapu kayıtlarını ve imar planını incelemek. Böylece, bu alanın konut alanı olup olmadığını öğrenmek.

- Satışa konu olan inşaat sahibi firmanın sözleşmelerini, teknik şartnamelerini incelemek.

- Sözleşmeyi bir noyer huzurunda imzalamak ve sözleşme tarihi, dairenin teslim tarihi ve ortak alanlardaki sosyal tesislerin teslim tarihi sözleşmede ayrı ayrı belirtmek.


Toprak hisseli tapu hususuna konu olan diğer satış işlemleri ise şu şekilde sıralanıyor;

- Yapı kullanma izin belgesi verilmeyen yapılar

- Kaçak yapılar


Yapı kullanma izin belgesi verilmeyen yapılar..

İnşaatı biten bir yapının projesine ve yer aldığı bölgeye uygun olarak yapılmaması halinde söz konusu yapıya "Yapı kullanma izin belgesi" verilemiyor. Örneğin projesinde belirtilenden daha fazla kat çıkılması, fazla balkon yapılması, kiriş ve kolon sayılarındaki değişiklikler gibi durumlar projeye aykırılık niteliği taşıyor. Böyle bir yapıdan daire satışı söz konusu olduğu zaman, tapu müdürlüğünde buranın yapı olarak değil de arsa olarak gözükmesinden dolayı satış "Toprak hisseli tapu" üzerinden yapılıyor.


Kaçak yapılar..

Kaçak yapıların da tapuda herhangi bir kaydı bulunmadığı için, bu yapılardan yapılan satışlar yine topraktan hisseli tapu olarak yapılıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön