19 / 04 / 2024

Türk bilim adamı çelik kadar dayanıkla ama daha hafif polimer malzeme üretti!

Türk bilim adamı çelik kadar dayanıkla ama daha hafif polimer malzeme üretti!

Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İdris Kaynak, 15 yıldır sürdürdüğü çalışmanın ardından birçok alanda çeliğin yerine kullanılabilecek, çeliğin 5'te l'i oranında özgül ağırlığa sahip nano takviyeli polimer malzeme üretti.



İdris Kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nano takviyeli polimer malzeme üretimi konusunda yıllardır sürdürdüğü çalışmaların ardından "Polimer çelik" adını verdiği ürünü ortaya çıkardığını belirtti. Mukavemet gücünün, düşük karbonlu çelik malzemeye eşdeğer, özgül ağırlığının ise 5'te l'i oranında olduğunu dile getiren Kaynak, bu malzemenin çeliğin kullanıldığı pek çok endüstriyel alanda çığır açacağını söyledi. 

Ürüne Rus Patent Ofisi'nden 20 yıllığına uluslararası patent aldığını ve seri üretimine geçmek için çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Kaynak, "Nano-takviyeli polimer granüle malzemenin özgül ağırlığı yaklaşık 1,41 gr/cm3 ve kopma noktası 235MPa. Bu şu demek, üretilen malzeme St-37 düşük karbonlu çelik malzemenin mukavemetine sahip ve özgül ağırlığı 7,8 gr/cm3 olan çelikten 5,5 kat daha hafif bir ürün. Ürün çeliğin yanı sıra özgür ağırlığı bakımından alüminyum ve magnezyumdan da hafif. Hafifliğinin yanı sıra kullanım kolaylığı ve montaj süresini azaltmasıyla da korozyon problemini ortadan kaldırıyor. 

Üretim maliyeti açısından da büyük bir avantajı var. Düşük karbonlu çeliğin kullanıldığı her alanda rahatlıkla kullanılabilir" dedi. 

Ürünün özellikle havacılık, otomotiv, taşımacılık, inşaat sektörlerinde geniş kullanım alanı bulacağını ifade eden Kaynak, şu bilgileri verdi: "Otomotiv ve havacılıkta bu ürün çok geniş kullanım alanı bulacak. Havacılıkta uçak parçalarında; havalandırma sistemlerinde kullanılan alüminyum yerini alabileceği gibi uçağın pek çok bölgesinde kullanılabilir çünkü çelikten 5,5 kat daha hafif. Çok basit bir örnekle uluslararası konteyner üretiminde bu ürün nasıl avantajlar sağlayacak? Uluslararası taşımacılık yapan bir gemi aynı anda binlerce konteyner taşımak zorunda. Bu konteynerlerin olması gerekenden beş kat daha hafif olması pek çok avantaj sağlayacak. İnşaat sektöründe inşaat demirinin kullanıldığı alanda kullanılabilecek. 

Bir bina yapıyorsunuz çatısına tonlarca çelik kullanıyorsunuz. Bunun yerine aynı işi beş kat daha hafif malzeme ile yapabileceksiniz. 100 ton çelik kullanmak varken 20 ton malzeme ile işi yapabilecek ve korozyon tehlikesi yaşamayacaksınız." Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik ise ürünün endüstriyel alanda pek çok kullanım alanı olduğunu belirterek, buluşun önemine dikkati çekti. 

Üniversite olarak bilimsel projelere önem verdiklerini kaydeden Çelik, "Hocamız çok önemli bir buluşa imza attı. Kendisini kutluyorum. Üniversiteler artık sadece eğitim öğretimin yanında bu tür bilimsel çalışmalara imza atmalı diye düşünüyorum. Çünkü her bilimsel başarı ülkemizin ekonomisine önemli katkılar sağlar."


Belde


Geri Dön