29 / 03 / 2024

Türk Kızılayı'nın yardımı Gazze'ye ulaştı!

Türk Kızılayı'nın yardımı Gazze'ye ulaştı!

THY'ye ait kargo uçağıyla yola çıkarılan yardımın, Gazze'ye girişinin başladığı, Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu'nun da Türk Kızılayı ekibi ile birlikte yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşması için çalıştığı ifade edildi.





Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Gazze'deki yaraları sarmak üzere THY'ye ait kargo uçağıyla yola çıkarılan yardımın, Gazze'ye girişinin başladığı, Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu'nun da Türk Kızılayı ekibi ile birlikte yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşması için çalıştığı ifade edildi.


Genel Müdür Güllüoğlu da konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:


"Hem gıda ve diğer ihtiyaç malzemelerini Gazze'nin içerisinden tedarik ederek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya, hem de farklı kanallardan Gazze içerisine yardım sokmaya çalışıyoruz. Bu anlamda 2 gün önce THY'ye ait uçakla Türkiye'den 20 ton tıbbi malzeme ve ilacı İsrail'e ulaştırdık. Bu ilaçları Gazze içerisine sokabilmek için pek çok resmi görüşme ve yazışma gerçekleştirdik. Bu temaslarımız neticesinde söz konusu yardım malzemelerini Gazze içerisine geçirmeye başladık. Gazze'de Türk Kızılayının mevcut ekibi, Filistin Kızılayından arkadaşlarla bu malzemeleri teslim alacaklar ve hastanelere ulaştırmaya çalışacaklar.


 Bir taraftan, yerelden de ilaç tedarik etmeye çalışıyoruz, ancak ilaç depoları bazı ilaçları teslim etmek için bir ay süre istiyorlar. Hastaneler, kamplar gibi toplu olarak yardım gereken yerler olduğu gibi çatışmaların devam ettiği ve ulaşımın zor olduğu mahalleler de var. Bu bölgelere ne Kızılay ne de Kızılhaç görevlilerinin girebilmesi mümkün gözüküyor. Yardım görevlilerine ateş dahi edilebiliyor. Çocukların, kadınların, hamilelerin, yaşlıların, ambulans ve hastanelerin dahi hedef alındığı bir ortamdan bahsediyoruz. İsrail'in de taraf olduğu Cenevre Sözleşmelerine aykırı bir durum söz konusu. Buna rağmen biz elimizden geleni yapmaya ve insanların yaralarını sarmaya çalışıyoruz."


Güllüoğlu, Türk bağışçıların yardım kuruluşlarına desteklerinin devamını beklediklerini bildirdi. Gazze'de uzun süredir yakıt ve ilaç sıkıntısı bulunduğunu, Gazze'ye elektrik sağlayan tek santralin vurulduğunu öğrendiklerini kaydeden Güllüoğlu, yakıtın olmamasının, ambulansların ve hastanelerin yoğun bakımlarının çalışamaması anlamına geldiğini belirtti.


Bu yüzden Gazze'de durumun kötüleştiğini vurgulayan Güllüoğlu, "Bölgede ateşkes, artık bir politik tavır olarak değil, insani bir tavır olarak şart. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin açıklamalarının biran önce gerçeğe dönüşmesi gerekiyor. 2009'daki benzer durumdan çok daha zor ve çok daha derin bir insani kriz var şu an Gazze'de" ifadelerini kullandı.



AA


Geri Dön