20 / 04 / 2024

Türk müteahhitlere ödeme planı hazırlandı!

 Türk müteahhitlere ödeme planı hazırlandı!

Kuzey Afrikada Tunus’la başlayan demokrasi hareketinin belki de en kanlı sona erdiği ülke Libya oldu. Yaşanan kanlı çatışma süreci, ülkede pek çok projeyi üstlenmiş Türk müteahhitlik şirketlerini de sıkıntıya sokmuştu.




Kuzey Afrikada Tunus’la başlayan demokrasi hareketinin belki de en kanlı sona erdiği ülke Libya oldu.

Yaşanan kanlı çatışma süreci, ülkede pek çok projeyi üstlenmiş Türk müteahhitlik şirketlerini de sıkıntıya sokmuştu. Yurt dışına 38 vıl önce Libya’dan açılan Türk müteahhitleri geçen süreçte bu ülkede 30 milyar dolarlık işe imza atmış ve son iki yılda da yine önemli projeleri üstlenmişti.


Fakat Türk müteahhitlerin burada devam eden 15.3 milyar dolar tutarındaki yatırımları çatışmalar nedeniyle durmuştu. Bu dönemde 225 Türk firmanın faaliyet gösterdiği Libya’da Türk müteahhitler, şantiyeleri aşiretlere emanet ederek ülkeden ayrıldı. O dönemde Libya'da iş yapan firmaların projelerden kalan 1.1 milyar dolarlık alacağının yanı sıra Libya bankalarındaki hesaplarında da 88 milyon dolar mevduatları olduğunu yazmıştık. Alacaklar Dış Ticaret Müsteşarlığı’na da kaydettirilmişti. Olayların durulması ve yeni hükümetin kurulmasıyla Türk şirketler de alacaklarının peşine düştü.


Konuyla ilgili çalışma yürüten Ekonomi Bakanlığı önümüzdeki hafta bu konuyu ele almak üzere Libya’ya bir günlük ziyaret yapacak. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Libya Başbakanı Ali Zeydan ile önümüzdeki hafta bu konu ile ilgili bir araya gelecek.


Aldığımız bilgilere göre alacakların tahsili ile birlikte Türk müteahhitlerin yeni projelere başlayabilecekleri dile getirilecek. Bu arada Libya’nın da bir ödeme planı çıkartığı kaydediliyor. Libya hükümetinin de yeni projelerde görev alınmasını isteyeceği, eski alacakların da peyder pey ödeneceğini bildireceği belirtiliyor. Yapılacak bu seyahatte, bu ödeme planının görüşülüp, masaya yatırılacağı ve son noktanın konulacağı iddia ediliyor.


Ekonomist


Geri Dön