28 / 03 / 2024

Türk müteahhitliği dünya ikinciliğini 42 firma ile güçlenerek korudu!

Türk müteahhitliği dünya ikinciliğini 42 firma ile güçlenerek korudu!

Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 2012 verilerine göre 38 olan Türk müteahhitlik firması sayısı 2013 yılı verilerine göre 2014 yılında 42' ye yükseldi...



Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'ın (Engineering News Record) müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 2012 verilerine göre 38 olan Türk müteahhitlik firması sayısı 2013 yılı verilerine göre 2014 yılında 42'ye yükseldi. 


Bu sayı ile Türkiye, 62 firma ile listede birinci sırada yer alan Çin’in ardından dünyada ikinci sıradaki yerini korudu. Üçüncü sırada ise 31 firma ile ABD bulunuyor.


ENR'ın bültenin açılış cümlesinde kaydettiği, "Sonuçta bu Rekabetçi bir Dünya...Büyük inşaat firmaları için işin miktarı artıyor ama müşterilerin talepleri ve rekabet de kızışıyor" değerlendirmesi, uluslararası inşaat sektörünü özetler nitelikte.


En büyük 250 Uluslararası İnşaat Firmasının pazar büyüklüğü 2013 yılında bir önceki yıla göre %6.4 artarak 543.97 milyar ABD Dolarına ulaştı.   


ENR listesindeki 42 Türk firmasının 2013 yılı gelirleri toplamı ise %21.4 artışla 20.4 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti. Türk firmalarının toplam gelirde, 2012 yılı rakamları ile %3.3 olan payı 2013’de %3.8 olarak gerçekleşti. Türk müteahhitlerin bölgesel gelirlerdeki payı Afrika'da azalırken başta Ortadoğu olmak üzere Avrupa ve Asya'da artış gösterdi. 


İspanya 13 firma ve toplam pazardan aldığı %14.7'lik pay ile en büyük pazar payına sahip olma özelliğini korurken, ABD’nin pazar payı 2013 yılında 2012’ye kıyasla dünya genelinde %14’den %13’e gerilemiş durumda, Çin’in 62 firmasının pazar payı ise dünya genelinde %13.1’den %14.5’e yükselmiş bulunuyor. 


Uluslararası pazarlar değerlendirmesinde; Asya toplam 146.5 milyar ABD Doları ile en büyük pazar görünümündeyken, onu 111.9 milyar ABD Doları ile Avrupa ve %7.7 küçülerek 84.1 milyar ABD Dolarına gerileyen Orta Doğu takip ediyor. Kuzey Afrika pazarındaki gelişmeler de bu pazarda  %6.5 daralmaya sebep olmuş gözüküyor. 


Türk müteahhitlik firmaları Kuzey ve Latin Amerika pazarlarında neredeyse hiç yer almazken rekabetin en çetin olduğu Asya, Ortadoğu ve Afrika pazarlarında yer kapmaya çalışıyor. Çinli firmalar Afrika pazarında, Koreli firmalar ise Ortadoğu pazarında en büyük rakibimiz olmayı sürdürüyor. 


ENR Bülteninin ardından yaptığı değerlendirmede TMB Başkanı Mithat YENİGÜN: 


"Sektörde başarı sıralaması için bir ölçek olarak algıladığımız ENR listesinde 2008 yılından beri dünya sıralamasında Çin'den sonra ikinci sırada bulunmamız en büyük övünç kaynağımızdır. Ancak firmalarımızın toplam gelirden aldığı pay itibariyle daha yukarılarda yer almak daha önemlidir. 

İspanya'nın 13 firma ile toplam pazarda aldığı %14.7 payı çok iyi analiz etmeli ve dersler çıkarmalıyız." dedi.


Değerlendirmesinin devamında Başkan YENİGÜN:

"Pazar payımızı arttırmak ve daha yüksek katma değer yaratmak için yapılması gereken ise, yurtdışında ortaklıklar kurarak; hem aynı bölgelerde birbirimizle rakip olmadan daha uygun şartlarda işler almak, hem de ortaklık kültürü ve güç birliği içinde daha ekonomik ve daha hızlı işler yapmaktır. Ayrıca yurtdışındaki işlerde, özellikle de büyük ölçekli projelerde en çok gelir mühendislik işlerinden ve malzeme temininden elde edilmektedir. Türk müteahhitlerin kısaca EPC olarak adlandırılan ve Mühendislik-Tedarik-İnşaat işlevlerinin tümünü kapsayan entegre hizmet sunumuna yönelmeleri gerekmektedir. Bu sayede firmalarımızın toplam ciro bazında daha da büyüyerek dünya devleri ile yarışacak seviyeye geleceğine inanıyorum." dedi. 




Geri Dön