28 / 03 / 2024

Uğur Dumankaya: İnşaat sektörünün büyümesi hız kazandı!

Uğur Dumankaya: İnşaat sektörünün büyümesi hız kazandı!

Uğur Dumankaya; “Türkiye ekonomisinin küresel ekonomik kriz sonrasında rekor büyümesini sürdürüyor ve bu büyümede inşaat sektörünün istikrarlı bir büyüme temposu yakalayarak



Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,5 büyüdüğünü ve bu büyümede inşaat sektörünün yüzde 24,6 ile en fazla büyüme kaydeden sektör olduğunu açıklamasının ardından Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya bir açıklama yaptı. Dumankaya; “Türkiye ekonomisinin küresel ekonomik kriz sonrasında rekor büyümesini sürdürüyor ve bu büyümede inşaat sektörünün istikrarlı bir büyüme temposu yakalayarak ekonomideki ağırlığını hissettirmesi sevindirici” dedi.
Küresel ekonomik kriz ve sonrasında inşaat sektörünün gelişimine değinen Uğur Dumankaya, “İnşaat sektörü ülke ekonomimizin yüzde 6,5’lık bölümünü teşkil eden önemli sektörlerin başında geliyor ve sektörün yüzde 55’lik bölümünü de konut sektörü oluşturuyor. Küresel ekonomik kriz sonrası gelişme kaydeden piyasalar, yatırımların canlanması ve düşen konut kredileri ile birlikte konut sektörü ve dolayısıyla da inşaat sektörü yükseliş trendini devam ettiriyor. 2008 ve 2009’da genel itibariyle daralmanın hâkim olduğu sektör, 2009ún son çeyreğinden itibaren tekrar yükseliş trendine girdi ve 2010 yılının ilk 9 ayında bu büyüme artarak devam ediyor. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,9 büyüme ile büyüme şampiyonu olan inşaat sektörü bu başarısını yüzde 24,6 büyüme ile yılın üçüncü çeyreğine de taşıma başarısını gösterdi. Yılın son çeyreğinin de benzer bir gelişimle tamamlanacağını ve inşaat sektörünün 2010 yılındaki ekonomik büyümeye damga vuracağını düşünüyorum” dedi
Üretimin artmasıyla büyüme gösteren sektörün aksine tapu alımlarındaki düşüşün nedenine de değinen Uğur Dumankaya; Sektörün yüzde 24,6 büyüdüğü bir ortamda tapu oranlarının yüzde 25,6 düşüş göstermesinin sebebi geçen yılki ekonomik tedbir paketleriyle birlikte kısa süreliğine yapılan tapu harcı indirimi ile konut üretiminin bu yıl artış göstermesi oldu. Bilindiği gibi tapu belgesinin alınabilmesi için inşaatın tamamlanması gerekiyor. Bu yıl üretimin artış göstermesi ve geçen yılki tapu indirimi neticesinde üretim ile tapu arasındaki oranlarda ciddi farklar oluşuyor. Mevcut üretimde olan konutların tamamlanıp teslim edilmesiyle bu iki oran arasındaki uçurum ilerleyen yıllarda azalacaktır.

İnşaat sektöründeki sıkıntıların giderilmesiyle sektörün ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağını söyleyen Uğur Dumankaya, ülke ekonomisine katkısı bu oranda yüksek olan sektörümüz üzülerek belirtmeliyiz ki yeterli teşvik ve destekleri devlet tarafından görememektedir. Sektörümüzün gelişimi için devlet tarafından acilen çözüm getirilmesi gereken KDV indirimi ve geri ödemeleri, tapu harçları, kentsel dönüşüm ve arsa üretimi gibi birçok konu bulunmaktadır. Bu konuların çözülmesiyle birlikte inşaat sektörünün gelişimi hız kazanacak, dolayısıyla da ülke ekonomimizin büyümesine de önemli katkılarının devamının gelecektir” dedi.

Dumankaya İnşaat

1963 yılında İbrahim ve Halit Dumankaya kardeşler tarafından kurulan ve ‘’Kente kimlik katan yaşam alanları kazandırmak’’ misyonuyla yola çıkan Dumankaya Grubu bugün başta inşaat sektörü olmak üzere yapı malzemeleri pazarlamasından otomotive, sigortacılıktan PVC kapı ve pencere sistemleri üretimine pek çok alanda hizmetler veren bir şirketler topluluğuna dönüşmüştür.

Yarım asırlık tecrübesiyle güçlü işbirlikleri, nitelikli insan kaynağı ve yenilikçi yaklaşımıyla olağanüstü projelere imza atan Dumankaya İnşaat, Türkiye’nin en çok tercih edilen 5 yaşam alanı geliştirici şirketinden birisi olma özelliğinin sorumluluğuyla kalitesinden asla ödün vermiyor.


Geri Dön