25 / 04 / 2024

Ulaştırma Bakanlığı Levent-Hisarüstü inşaatını devraldı!

Ulaştırma Bakanlığı Levent-Hisarüstü inşaatını devraldı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Levent-Hisarüstü metro inşaatını resmen üstlendi.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Levent-Hisarüstü metro inşaatını resmen üstelendi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin talebini uygun bulan Ulaştırma Bakanlığı, Levent-Hisarüstü metro inşaatını resmen üstlendi. Bu proje Ulaştırma Bakanlığı'nın İstanbul'da inşa edeceği ilk metro olarak kayırlara geçti.


Devir için gerekli Bakanlar Kurulu kararı imzaya açıldı. Ulaştırma Bakanlığı bu hattı devraldıktan sonra yeni ihaleye çıkamayacak. Mevcut yükleniciyle yola devam edecek. Hattın işletmeye açılması için 200-250 milyon TL daha yatırım yapacak. 


Projenin özellikleri


Söz konusu metro projesi Hisarüstü'nü Levent Metro İstasyonu'na bağlayacak. Hisarüstü'nden Levent'e 5 dakikada erişim sağlanacak. Seferler 4 dakikada bir yapılacak. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, söz konusu hattın 27 Ekim 2013'ten önce hizmete verilmesinin mümkün olup olmadığı sorusunu, ''Bu tarihe yetişebilir. Buna gayret göstereceğiz'' diyerek yanıtladı.


Cironun yüzde 15'i hazineye


Kaynaklar inşaatı tamamlandıktan sonra hattın işletilmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredileceğini belirterek, ''Belediye ile bir protokol imzaladık. Belediye bu yatırım için harcanan tutarı karşılayana kadar, söz konusu hattan eşde ettiği cironun yüzde 152ini hazineye aktaracak'' dedi.


Yeni hatlar da alınacak


Ulaştırma Bakanlığı İstanbul'da ikinci adımda iki farklı metro hattının daha inşaatını üstlenecek. Bu projeler şöyle:


- 25 kilometre uzunluğundaki Bakırköy-Şirinevler-Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü metrosu.


- 9 kilometrelik Bakıkröy (İDO)-Bahçelievler-Bağcılar(Kirazlı) metrosu.


Kaynaklar, bu projelerde ilgili de görüşmelerin devam ettiğini belirterek, bu projelerin ihalelerinin Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Altyapı yatırımları Genel Müdürülüğü'nce gerçekleştirileceğini söyledi.  


Olcay AYDİLEK / Habertürk 


Geri Dön