28 / 03 / 2024

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin temmuz ayı ihracatı yüzde 2,4 arttı!

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin temmuz ayı ihracatı yüzde 2,4 arttı!

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin ( UİB ) temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,43 artış ile 2 milyar 125 milyon dolara ulaştı.



UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu: “UİB’nin temmuz ayında Irak’a yönelik ihracatı yüzde 26 düştü. Bu veriler en önemli pazarlarımızdan birisi konumundaki Irak’a yönelik endişelerimizi artırıyor.”


Sabuncu: “Merkez Bankası’nın faiz indirim kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Ülkemizdeki yatırım ortamına davet ve döviz kurunun istikrarlı olması açısından bu indirim kararı çok önemli.”


Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,43 artarak 2 milyar 125 milyon dolara ulaştı. UİB’nin en fazla ihracat yapılan ikinci ülke konumundaki Irak’a ihracatı ise temmuz ayında yüzde 26 düştü.


UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, Türkiye genelinde ihracatın haziran ayında yüzde 4,2 artmasını ve ithalatın da 1,1 oranında düşmesini UİB olarak olumlu karşıladıklarını, bu durumun gelecek adına umut vaat ettiğini söyledi. 


Irak’ta yaşanan olaylar sebebiyle bölgeye yapılan ihracatın azaldığını ifade eden Sabuncu, “Irak, Almanya’dan sonra en fazla ihracat yaptığımız ikinci ülke iken, haziran ayında, yüzde 19 ihracat düşüşü ile üçüncü ülke konumuna geriledi. UİB’nin temmuz ayında Irak’a yönelik ihracatı da yüzde 26 düşüş gösterdi. TİM verilerine göre temmuz ayında ülkemizden Irak’a yapılan ihracat yüzde 46 azaldı. Bu veriler en önemli pazarlarımızdan birisi konumundaki Irak’a yönelik endişelerimizi artırmaktadır” dedi.


Bununla birlikte Irak konusunda yaşanan bu durumun geçici olduğunu düşündüklerini ve iyimserliği koruduklarını ifade eden Sabuncu, “Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’nin ve Bakanlığımızın yoğun çabaları ile bu sıkıntılı dönemi atlatacağımıza ve Irak’ın ihracatçılarımız açısından öneminin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine inanıyoruz” dedi.


İndirim kararından memnunuz


Merkez Bankası’nın faiz indirim kararını da değerlendiren Sabuncu, kararın ihracatçılar açısından önemli olduğunu vurguladı. Sabuncu, “Merkez Bankası’nın faiz indirim kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Daha önce faiz artırım kararı alan Merkez Bankası, faizleri 5 puan birden yükseltmişti. Fakat faiz düşüşü çok hızlı olmuyor. Bu nedenle kademeli olarak devam etmesini diliyoruz. Ülkemizdeki yatırım ortamına davet açısından ve döviz kurunun istikrarlı olması için bu indirim kararının önemli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.


OİB ihracatı yüzde 2 arttı


UİB bünyesindeki beş birlikten Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 1,96’lık artışla 1 milyar 798 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB’nin ocak-temmuz dönemi arası yedi aylık ihracatı yüzde 7,17 artarak 12 milyar 31 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 10,8 artarak 19 milyar 870 milyon dolar seviyesine ulaştı.


UTİB ihracatı yüzde 6,2 arttı


Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,22’lik artış göstererek 112 milyon 826 bin dolar olarak gerçekleşti. UTİB’in ocak-temmuz dönemi arasındaki yedi aylık ihracatı yüzde 7,4 artarak 858 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 9,46 artarak 1 milyar 410 milyon 837 bin dolara ulaştı.


UHKİB ihracatı yüzde 15 arttı


Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) ihracatı ise temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,8’lik oranda bir yükselişle 50 milyon 503 bin dolara ulaştı. UHKİB’in ocak-temmuz dönemi ihracatı da yüzde 8,55’lik oranındaki yükselişle 350 milyon 542 bin dolar olarak gerçekleşti. Birliğin geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 3,86 oranında artarak 544 milyon 734 bin dolar oldu.


UMSMİB ihracatı 14 milyon dolar oldu


Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) temmuz ayı ihracatı ise yüzde 3,16’lık azalışla 14 milyon 101 bin dolar olarak gerçekleşti. UMSMİB’nin 2014 yılı ilk yedi aylık toplam ihracatı 100 milyon dolar, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 6,71’lik düşüşle 178 milyon 475 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.


UYMSİB ihracatı 13 milyon dolar oldu


Temmuz ayında ihracatı yüzde 0,03 oranında azalan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) 13 milyon 176 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB’nin geriye dönük 12 aylık ihracatı yüzde 2,16 oranında artarak 102 milyon 142 bin dolar olarak gerçekleşti.


 



Geri Dön