29 / 03 / 2024

Usulsüz yapı malzemesi üretimine 400 bin lira ceza uygulandı!

Usulsüz yapı malzemesi üretimine 400 bin lira ceza uygulandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yılın ilk 6 ayında İstanbul'da yapı malzemesi üreticilerine yönelik 438 denetim gerçekleştirdi. Usulüne uygun üretim yapmayan firmalara 400 bin lirayı aşkın idari para cezası uygulandı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yılın ilk 6 ayında İstanbul'da usulüne uygun üretim yapmayan yapı malzemesi firmalarına 400 bin lirayı aşkın para cezası uyguladı.


Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, yapı malzemelerine yönelik piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerini hız kesmeden sürdürüyor.


Yılın ilk yarısında, başta hazır beton ve agrega olmak üzere, hazır beton katkıları, yapı kimyasalları, yangın algılama cihazları, yangın dolap ve hortumları, su ve ısı yalıtım ürünleri, yalıtım camları, armatür ve vana gibi birçok yapı malzemesine yönelik denetim yapıldı.


Bu kapsamda 438 firma denetlendi. Denetimlerde, usulüne uygun üretim yapmayan firmalara 401 bin 912 lira idari para cezası uygulandı.


Ekipler, geçen yıl ise bin 59 firmayı denetleyerek, toplam 1 milyon 43 bin 265 lira idari para cezası vermişti.


-Yapı malzemesi alırken bunlara dikkat


Yapı malzemesi alınırken, ilgili tüm mevzuat ve teknik şartnamelere uygun üretildiğini gösteren "CE" ve "G" işaretlemelerinin olup olmadığına bakılması gerekiyor.


Yapı malzemesinin güvenli olduğunu gösteren bu işaretlerin, üreticiler tarafından malzemelere iliştirilmesi mevzuat açısından da zorunluluk taşıyor. Bu işaretlerin bulunmaması durumunda firmalara cezai yaptırım uygulanıyor.


Ayrıca yapı malzemesinin performans beyanının olup olmadığı, bu beyan değerlerinin ilgili yapı imalat bölgesinde kullanılıp kullanılamayacağına da dikkat edilmesi gerekiyor.


AA


Geri Dön