26 / 04 / 2024

Vasiyetin yerine getirilmesi!

Vasiyetin yerine getirilmesi!

Vasiyetin yerine getirilmesi mirasbırakan tarafından atanan bir veya birkaç görevli sayesinde gerçekleşiyor. Vasiyetin yerine getirilmesinde görevli olan kişi mirasbırakanın son arzularını yerine getirmekle yükümlü oluyor...




Vasiyetin yerine getirilmesi!


Vasiyet, resmi şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak üç şekilde yapılabiliyor. Resmi vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmi memur tarafından düzenleniyor. Resmi vasiyetnameyi düzenleyen memur, vasiyetnamenin aslını mutlaka saklamak zorundadır.


El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek  başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması gerekiyor. El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hakimine veya yetkili memura bırakılabiliyor.


Mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmi veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabiliyor. Bunun için mirasbırakan, son arzularını iki tanığa anlatır ve onlara bu beyanına uygun bir vasiyetname yazmaları veya yazdırmaları görevini yükler.


Vasiyetin yerine getirilmesinde mirasbırakan bir görevli atayabiliyor. Vasiyetin yerine getirilmesi için görevlendirmeyi sulh hakimi yapıyor.Vasiyetin yerine getirilmesinde görevli olan kişi mirasbırakanın son arzularını yerine getirmekle yükümlüdür. Vasiyetin yerine getirilmesinde terekenin paylaşılması için hazırlanan plan doğrultusunda bu görevli kişi sorumlu oluyor. Vasiyetin yerine getirilmesi için görevli atanan kişi Türk Medeni Kanunu Miras Hukuku'na göre şöyle olmalıdır:


BEŞİNCİ AYIRIM

VASİYETİ YERİNE GETİRME GÖREVLİSİ


A. Atanması


I. Atanma ve ehliyet


MADDE 550.-Mirasbırakan, vasiyetnameyle bir veya birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi atayabilir.


Vasiyeti yerine getirme görevlisinin, göreve başladığı sırada fiil ehliyetine sahip olması gerekir.


Vasiyeti yerine getirme görevlisine sulh hâkimi tarafından bu görevi bildirilir; bildirim tarihinden başlayarak onbeş gün içinde kabul edilmediği sulh hâkimine bildirilmezse, görev kabul edilmiş sayılır.


Vasiyeti yerine getirme görevlisi hizmetinin karşılığında uygun bir ücret isteyebilir.


II. Birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi


MADDE 551.-Birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisinin atanmış olması hâlinde, tasarruftan veya işin niteliğinden aksi anlaşılmadıkça bunlar görevi birlikte yürütürler.


Bunlardan biri görevi kabul etmez veya edemez ya da herhangi bir sebeple görevi sona ererse, mirasbırakanın tasarrufundan aksi anlaşılmadıkça diğerleri göreve devam eder.


Birden çok  vasiyeti yerine getirme görevlisi birlikte hareket etmek üzere atanmış olsa bile acele hâllerde her biri gerekli işlemleri yapabilir.


B. Görev ve yetkileri


I. Genel olarak


MADDE 552.-Mirasbırakan, tasarrufunda aksini öngörmüş veya sınırlı bir görev vermiş olmadıkça vasiyeti yerine getirme görevlisi, mirasbırakanın son arzularının yerine getirilmesi için gerekli bütün işlemleri yapmakla görevli ve yetkilidir.


Vasiyeti yerine getirme görevlisi, özellikle;


1. Göreve başladıktan sonra gecikmeksizin terekedeki malların, hakların ve borçların listesini düzenler. Liste düzenlenirken olanak varsa mirasçılar hazır bulundurulur.


2. Terekeyi yönetir ve yönetimin gerektirdiği ölçüde tereke mallarının zilyetliğinin kendisine devrini ister.


3. Tereke alacaklarını tahsil eder, borçlarını öder.


4. Vasiyetleri yerine getirir.


5. Terekenin paylaşılması için plân hazırlar.


6. Tereke ile ilgili dava ve takiplerde miras ortaklığını temsil eder. Mirasçılar tarafından açılmış davalardan görevi ile ilgili olanlara müdahil olarak katılabilir.


7. Açtığı veya aleyhine açılan davalar ile yapılan takipleri mirasçılara bildirir. 


II. Tereke malları üzerinde tasarruf


MADDE 553.-Mirasbırakan taahhüt etmiş olmadıkça, terekeye dahil malların, vasiyeti yerine getirme görevlisi tarafından devri veya bunlar üzerinde sınırlı aynî haklar kurulması, sulh hâkiminin yetki vermesine bağlıdır. Hâkim, olanak bulunduğu takdirde mirasçıları dinledikten sonra karar verir. Olağan giderleri karşılayacak ölçüdeki tasarruflar için yetki almaya gerek yoktur.


C. Görevin sona ermesi


MADDE 554.-Vasiyeti yerine getirme görevlisinin görevi, ölümü veya atanmasını geçersiz kılan bir sebebin varlığı hâlinde kendiliğinden sona erer.


Vasiyeti yerine getirme görevlisi sulh hâkimine yapacağı bir beyanla görevinden ayrılabilir. Görev uygunsuz bir zamanda bırakılamaz.


D. Denetlenmesi


MADDE 555.-Vasiyeti yerine getirme görevlisi, görevinin yerine getirilmesinde sulh hâkiminin denetimine tâbidir.


Hâkim, şikâyet üzerine veya re'sen gereken önlemleri alır.


Vasiyeti yerine getirme görevlisinin yetersiz olduğu, görevini kötüye kullandığı veya ağır ihmali tespit edilirse, sulh hâkimi tarafından görevine son verilir. Bu karara karşı tebliğinden başlayarak onbeş gün içinde asliye mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilen karar kesindir.


E. Sorumluluğu


MADDE 556.-Vasiyeti yerine getirme görevlisi, görevini yerine getirirken özen göstermekle yükümlüdür; ilgililere karşı bir vekil gibi sorumludur.



Vasiyet edilen tarlaları, vasiyet eden kişi satabilir!
Vasiyet nedir?
Miras hukuku vasiyet nasıl yazılır?
Vasiyetin iptali davası dilekçesi!
Miras taksim sözleşmesinin iptali!
Bölünmez mal vasiyeti!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön