29 / 03 / 2024

Vehbi Kahveci: AVM'ler kira indirimine devam etsin

Vehbi Kahveci: AVM'ler kira indirimine devam etsin

TMD Başkanı Vehbi Kahveci, "Alışveriş merkezleri günün şartlarına göre kira konusundaki indirime devam etmeli" dedi



Kapalıçarşı'ya taklit ürünler nedeniyle ayda 100 defa baskın düzenlendiğini söyleyen Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Vehbi Kahveci, "Yine de bu tür ürünlerin satışı hâlâsürüyor" dedi. Taklitçilerin strateji değiştirdiğini belirten Kahveci, "Taklit ürünler direkt olarak eve servis ediliyor. Altın günlerine ya da konken partilerine gidip taklit ürün pazarlıyorlar" diye konuştu. Yılda 3 milyar dolarlık bir hacme ulaşan taklit pazarının 50 ile 100 kişi arasında paylaşıldığını bildiren Kahveci şunları söyledi:
"Bu işi yapanlar hep aynı isimler ve aynı aileler. Ayrıca sorun sadece İstanbul'da değil. Antalya'da bir alışveriş merkezinde bile taklit ürün satılıyor. İstanbul'da modanın merkezi olarak kabul edilen Abdi İpekçi Caddesi'nin de bulunduğu Şişli ilçesi, Bodrum'da Barlar Sokağı ve Antalya Kaleiçi adeta taklitçilerin kurtarılmış bölgesi."

Müşteriyi kaptı
Eren Holding Genel Müdürü Mehmet Eren, "Taklitçiler müşterilerimizi bile kaptı. Müşterilerimize ürünlerin aslını gösterip taklitlerini yapıyorlar" dedi.
Demsa İş Geliştirme ve Markalar Direktörü Simge Telman Güngör de taklitçilerin mağazaya kadar geldiğini söyleyerek şöyle devam etti:
"Mağazalarımıza gelip pantolon alıyorlar. Sonra onun kalıbını çıkarıp taklidini yapıyorlar. Yılmıyorlar bir süre sonra o pantolonu değiştirip yeni bir ürün daha alıyorlar. Bu ürün değişimi sürekli devam ediyor."
Calvin Klein'ın Türkiye distribütörü Çiçek İç Giyim Başkanı Vedat Stamati, "Mağazalarımızda orijinal ürün satmakta zorlanıyoruz. Müşteriler `Niye bu kadar pahalı', `Bu ürünler gerçek mi?' diye soruyor" şeklinde konuştu. Bu arada TMD, 150 markaya ait 300 mağazada yayınlanan müziklere istinaden, sektör dernekleri MESAM, MÜYAP, Miyorbir ve MSG ile bir anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında bu derneklere belli bir telif ücreti verilecek.

AVM'ler indirime devam etsin
Toplantı sonrasında bir açıklama yapan TMD Başkanı Vehbi Kahveci, "Alışveriş merkezleri günün şartlarına göre kira konusundaki indirime devam etmeli, kirayı TL karşısında sabitlemeli" dedi. Kahveci konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kira bedelinde yapılan çalışma genel gidere de yansıtılmalı. Çünkü genel giderler kira kadar maliyet oluşturuyor ve bunun nereye gittiğini bilmiyoruz. Bu arada `Kat mülkiyeti kanunu ve kiralamaya ilişkin düzenlemeler' yeniden gözden geçirilmeli."
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Taklit ürün pazarı 3 milyar dolara ulaştı orijinaller 'bu hırsızlık' deyip ayaklandı

3 milyar dolar cirosuyla dünyanın ikinci büyük taklit ürün pazarı olan Türkiye'de ilginç olaylar yaşanıyor. Taklitçiler yaptıkları malları evlere kadar servis ediyor. Taklidini yapmak için mağazadan gerçek ürün alınıyor

Yılda 3 milyar dolarlık satış yapan taklitçiler kural tanımadan yollarına devam ediyor.
Çin'den sonra en büyük pazar olan Türkiye'de taklit ürünler pazarının 50 ila 100 kişi arasında paylaşıldığını söyleyen Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Vehbi Kahveci, "Tekstilde de, deterjanda da, korsan CD'de de hep aynı isimler ve aynı aileler var. Türkiye'deki yasal boşluklardan yararlanarak bu işi yapıyorlar. Bir kamyon dolusu taklit ürünle yakansanız cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis. Ancak o da paraya çevrilebiliyor. Bu yüzden Kapalı Çarşı'yı ayda 100 defa basıyoruz ama taklit ürünler satışı hâlâ sürüyor. Taklit ürün satan mağazalar boyut değiştirmiş. Mağazada az sayıda ürün bulunduruyorlar. Taklit ürünler direkt eve servis ediliyor. Sorun sadece İstanbul'da değil.  Yine Antalya'da büyük  bir alışveriş merkezinde pek çok mağaza taklit ürün satabiliyor" dedi.
Antalya'da geçtiğimiz günlerde açılan ve 500 dükkândan oluşan bu alışveriş merkezinde taklit ürünler satan mağazalar tespit ettiklerini fakat direnişle karşılaştıkları için içeriye polisin dahi giremediğini ifade eden Kahveci, "Dün Çevik Kuvvet olaya müdahele etti. Bu Türkiye'deki taklit olayının sadece küçük bir kısmı daha büyükleri de var. Örneğin İstanbul'da modanın merkezi olarak kabul edilen Abdi İpekçi Caddesi'nin de bulunduğu Şişli ilçesi taklit ürün satanların kurtarılmış bölgesi durumunda. Polis bir şey yapamıyor. Çünkü polisin basması için savcılıktan izin alması lazım. Bu da çok zor bir iş. Yine Bodrum'da Barlar Sokağı'nın bulunduğu yer ve Antalya Kaleiçi adeta taklitçilerin kurtarılmış bölgesi" diye konuştu. Calvin Klein'ın Türkiye distribütörü Çiçek İç Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Stamati de "Tatil bölgelerindeki o kadar çok taklit ürünlerimiz varki, mağazalarımızda gerçeğini satmakta zorlanıyoruz. Müşteriler `Niye bu kadar pahalı' ya da `Bu ürünler gerçek mi?' diye bize soruyor" açıklamasında bulundu.

`Müşterimizi kaptılar'
Lacoste ve Burberry markalarının Türkiye temsilcisi Eren Holding Genel Müdürü Mehmet Eren de, "Taklitçiler bizim müşterilerimizi bile kaptı. Evlere servise başladılar. Kabul günlerine ya da konken partilerine sızıyorlar. Bizim müşterilerimize ürünlerin aslını gösterip taklitlerini yapıyorlar. Taklit ürünler üç günde ellerine geliyor" dedi.
Harvey Nichols, Gianfranco Ferre, Just Cavalli, Ice Iceberg, M Missoni, Marc Cain, D&G, Gerard Darel, Guess, Fornarina, Laura Ashley, Mothercare, ELC, Etam ve Charles & Keith'in de aralarında bulunduğu 13 uluslararası markanın Türkiye temsicisi olan Demsa Group İş Geliştirme ve Markalar Direktörü Simge Telman Güngör de taklitçilerin mağazaya kadar geldiğini söyledi. Güngör şöyle devam etti:
"Önce mağazalarımıza gelip bir pantolon alıyorlar. Sonra onun kalıbını çıkarıp taklidini yapıyorlar. Yılmıyorlar bir süre sonra  o pantolonu değiştirip yeni bir ürün daha alıyorlar. Sonra onun da kalıbını çıkarıyorlar. Bu ürün değişimi sürekli devam ediyor. Onların taklitçi olduğunu biliyoruz fakat bir şey yapamıyoruz."

Sanatçılarla anlaşıldı
Bu arada Tescilli Markalar Derneği 150 markaya ait 300 mağazada yayımlanan müziklere istinaden, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP), Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (MİYORBİR) ve Musiki Eserleri Sahipleri Grubu Birliği (MSG) ile bir anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında bu derneklere belli bir telif ücreti verilecek.
İmza töreninde konuşan MESAM Başkanı Ali Rıza Binboğa, "Korsan Türkiye'nin sorunu. Bizim korsanımızın olduğu gibi sizin de var. Sizin markalarınıza ait birçok taklit ürünü Şişli'de 10 liraya satıyorlar. Hatta akşama doğru bu 7 liraya düşüyor" açıklamasını yaptı. 
Türkiye'de fikir ve emek hırsızlığının çok yaygınlaştığını söyleyen MSG Başkanı Garo Mafyan da "Tabi bunda mahkemelerin de suçu var. Bir mahkeme dört yıl sürüyor. Ama bir Onno Tunç, bir Uzay Heparı, bir Barış Manço'nun yeri doldurulamıyor" diye konuştu.

`AVM'ler indirimi sürdürsün'
Toplantı sonrasında bir açıklama yapan Tescilli Markalar Derneği Başkanı Vehbi Kahveci, "Alışveriş merkezleri günün şartlarına göre kira konusunda ki indirime devam etmeli, kirayı TL karşısında sabitlemeli" dedi. Kahveci konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kira bedelinde yapılan çalışma genel gidere de yansıtılmalı. Çünkü genel giderler kira kadar maliyet oluşturuyor ve bunun nereye gittiğini bilmiyoruz. Bu arada `Kat mülkiyeti kanunu ve kiralamaya ilişkin düzenlemeler' yeniden gözden geçirilmeli. Ayrıca uzun süreli sözleşmeler ara dönemlerde günün şartlarına göre değerlendirilmeli. AVM'ler banka gibi kontratlara imza atıyor."
Kahveci, "Tüm bu çalışmaların yanı sıra taklit konusunda düzenleme olmalı" dedi.
Satfiye YUVA KİREÇCİ/Radikal

Çakma ürün satanlar baskından korktu hanımların konken partileri çare oldu

Son dönemde artan baskınlar nedeniyle taklit ürün satanlar yeni bir model geliştirdi. Kadınların altın günü ve konken partilerine numunelerle giden taklit mal üreticileri, aldıkları siparişleri Uzakdoğu'dan getirip 3 gün içinde eve teslim ediyor.

Taklitçiler Türkiye'de yeni bir iş modeli geliştirerek artık ürün satmak için evlere servis vermeye başladı. İstanbul'da yoğun olarak taklit ürün satışının yapıldığı Kapalıçarşı'da ayda 100'e yakın baskının yapılmasının ardından tezgahta sadece numune ürün bulundurmaya başlayan taklitçiler, hazırladıkları kataloglarla kadınların altın gününe ya da konken partilerine giderek satış yapmaya başladı. Bu toplantılarda alınan siparişleri ise Uzakdoğu'ya giderek temin eden taklitçiler, 3 gün içinde eve teslimat yapacak organizasyonu kurdular.

Pazar 3 milyar $

Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Vehbi Kahveci, "Artık müşteriye bizden önce taklitçi gidiyor" dedi. Taklit ürün pazarının büyüklüğünün 3 milyar dolara ulaştığını ve 50-100 grup arasında paylaşıldığına dikkat çeken Kahveci, "Taklit ürünleri yapan ve satanlar son dönemde organize suç kapsamına girdi" diye konuştu. Başta İstanbul'da olmak üzere Türkiye'nin bazı bölgelerinde taklit ürünler konusunda kurtarılmış bölgeler olduğunu kaydeden Kahveci, yoğun baskınla karşılaşan Kapalıçarşı gibi noktaların ise kendine özgü modeller geliştirdiğini ifade etti. 'Evlere servis' modeliyle karşılaştıklarını anlatan TMD Başkanı Kahveci, "Tezgahta ürünlerin birer numunesini tutuyorlar ve gelen talebe göre ürün teslimatı yapıyorlar. Yeni bir yöntem olarak da kadınların kabul günü, altın günleri ya da konken partilerine giderek katalogla sipariş alıyorlar. Bir elemanları uçakla Uzakdoğu'ya gidiyor. Bir seferde 40 taklit çanta getiriyor ve 3 gün içinde eve teslim ediyor" açıklamasını yaptı.

Kahveci, Türkiye'de bu konunun giderek sıkıntılı bir hal aldığını da vurgulayarak, 'fake shopping' adı verilen internet üzerinden taklit ürün alışveriş turları düzenlenmeye başladığını da ifade etti.

Şişli taklit cenneti gibi

Modanın merkezi Şişli'de bile taklit ürünler konusunda 'kurtarılmış bölge' oluştuğunu aktaran Kahveci, şöyle devam etti: "Buradaki Adliye arama kararı çıkartmıyor ve markaları Hukuk Mahkemeleri'ne yönlendiriyor. Ama Hukuk Mahkemeleri'ne gitmek 1 hafta, işlem yapmak 3.000-5.000 TL. Markaların yılda 3-4 bin işlem yaptığı düşünülürse bu inanılmaz bir külfet. Taklitçiler de bu yüzden Abdi İpekçi Caddesi'nde bile rahatlıkla taklit ürün mağazası açabiliyor. Aynı şekilde diğer kurtarılmış bölgeler ise Bodrum, Antalya Kaleiçi, Kundu, Alanya ve Manavgat."

Satın alıyor, kalıbını çıkarıyor sonra yeni ürünle değiştiriyor

- Taklitçilerle mücadele konusunda oldukça uğraş veren ünlü yabancı markaların satıldığı Harvey Nichols'da da bu konuda ilginç hikayeler yaşanıyor. Demsa Group İş Geliştirme ve Markalar Direktörü Simge Telman Güngör, uyanık taklitçilerin izlediği yöntemi şöyle anlattı: "Mağazaya gelen taklit ürün yapımcıları gözlerine kestirdikleri bir ürünü önce satın alıyor, kalıbını çıkardıktan sonra 'Vazgeçtim' diyerek geri getiriyor, onun yerine başka bir ürün alıyor ve yine aynı şekilde davranıyor. Ve durum böyle sürüp gidiyor." Güngör, artık bu tür müşterileri tanır hale geldiklerini de söyledi.

Antalya'daki AVM'de avukat canını zor kurtardı

- TMD Başkanı Vehbi Kahveci, Antalya'da açılan 200 mağazalı bir alışveriş merkezinde de tamamıyla taklit ürünlerin satıldığı çok sayıda mağaza olduğunu ve 2 gündür buranın esnafıyla mücadele vererek taklit ürünleri toplatmaya çalıştıklarını söyledi. Vezirhan adlı Antalya'nın Kapalıçarşı'sı olarak nitelendirilen merkezin içinde yer alan taklit ürünleri çevik kuvvetin de yardımı ile toplatmaya çalıştıklarını söyleyen Kahveci, konuyu takip eden avukatın direniş karşısında 'ağlamaklı' hale geldiğini ve canını zor kurtardığını iddia etti.
Vatan


Geri Dön