29 / 03 / 2024

Veraset ilamı ne demektir?

Veraset ilamı ne demektir?

Veraset ilamı ne demektir? Veraset ilamı; bir kimsenin vefatının ardından mirasçılarının kimler olduğunun tespiti için gerekli bir belgedir. Veraset ilamı hakkında detaylı bilgiler haberimizde yer alıyor..



Veraset ilamı ne demektir?


Veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde, mirasçılarının kim olduğunun tespit edilmesi açısından Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep edilen ve mirasçıların listesini içeren hukuki belge olarak karşımıza çıkıyor. Ölüm halinde, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğu bu belgede gösterilir. Yani, aksine bir durum olmadıkça, veraset ilamında adı mirasçı olarak geçenler, murisin (vefat eden kimsenin) mirasından pay almaya hak kazanıyorlar.



Veraset ilamında, mirasçılarla birlikte, mirasçıların hangi oranda hak sahibi olduğu da gösteriliyor. Bu oran malların bölüştürülmesinde büyük önem taşıyor. Diyelim ki tapuda bir gayrimenkul mevcut ve bu durumda veraset ilamında belirtilen oran uyarınca bu gayrimenkul murislere bölüştürülüyor.  Ya da bankada bulunan para da murislere belirtilen oranda bölüştürülüyor.



Veraset ilamı nereden alınır?



Veraset ilamı Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep edileceği gibi noterden de alınabiliyor. Veraset ilamını Sulh Hukuk Mahkemesi'nden alacaksanız bir dilekçeyle birlikte mahkemeye başvurmanız gerekiyor. Bu durumda Sulh Hukuk Mahkemesi ilgili nüfus biriminden sizinle alakalı nüfus kaydını talep edip mirasçı olup olmadığınızı tespit ediyor. Veraset ilamını noterden almak istiyorsanız bu durumda notere veraset ilamı için başvurduğunuzda öncelikle nüfus kayıtlarınız incelenip mirasçı olup olmadığınıza bakılıyor. Mirasçıysanız veraset ilamını çıkartabiliyorsunuz.



Veraset ilamı nasıl alınır?

Veraset ilamı dilekçesi!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön