18 / 04 / 2024

Vergi borcu affı ve hacizler beklemede!

Vergi borcu affı ve hacizler beklemede!

Meclis'in tatile girmesiyle yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren vergi ve prim affı iki ay daha gecikecek. Bu gecikme emlak vergisinden Bağ-Kur'a kadar birçok kalemde borcu olanları tedirgin etti...




Meclis'in tatile girmesiyle yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren vergi ve prim affı iki ay daha gecikecek. Bu gecikme emlak vergisinden Bağ-Kur'a kadar birçok kalemde borcu olanları tedirgin ederken, Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu, yaklaşık 100 milyarlık alacağı üzerindeki hacizleri yasa çıkıncaya durdurdu.


Yasayı bekleyin

Maliye, vergi borcu olanlara gönderilen haciz mektuplarını iptal ederken, vergi dairelerini de Torba Yasayı beklemeleri konusunda uyardı. Vergi daireleri geçtiğimiz aylarda trafik cezasından OGS borcuna, öğrenim kredisinden motorlu taşıt vergisine kadar geçmişte borcu olanları belirleyerek haciz mektubu göndermişti. Mektuplarda, ödenmeyen borçların takibi sırasında haciz yaşanmaması için ilgili vergi dairelerine başvuru yapılması çağrısında bulunulmuştu. Bu konudaki şikayetlerin artması ve vergi borçlarının yapılandırılmasına yönelik Torba tasarının Meclis'te görüşülmesi üzerine mektupların gönderimi de durduruldu. 

Torba tasarıda, 30 Nisan 2014'e kadar olan borçların yapılandırılması öngörülüyor. Bu tarihin değişip değişmeyeceği merak ediliyor. Yüzlerce mükellef sonraki tarihleri de kapsayabilir beklentisi ile vergi borçlarını ödemeyi beklemeye aldı. Gelen yoğun talepler nedeniyle bu tarihin ileri bir tarihe kaydırılması gündemde. Maliye bu konudaki talepleri dikkate alarak teknik çalışma başlattı. Düzenlemenin yürürlük tarihi Ekim sonrasına kaldığı için yapılandırma tarihinin de Eylül'e kaydırılabileceği belirtiliyor. Meclis'e Haziran'da sunulan ve yaklaşık kırk gün komisyon görüşmeleri süren tasarının 126 maddesi tamamlandı. Ancak geri kalan 22 madde görüşmeleri 1 Ekim'e kaldı. Vergi, prim borcu olan iş dünyası da bu gecikmeden tedirgin oldu. 



Yeni Asır




Geri Dön