23 / 04 / 2024

Yabancılara toplam konut satışı yüzde 117.5 arttı!

Yabancılara toplam konut satışı yüzde 117.5 arttı!

Türkiye'de yaşanan güven ve istikrar ortamı inşaat sektörünü yabancı yatırımcının ilgi odağı haline getirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, haziranda yabancılara bin 703 konut satışı gerçekleşti.



Mütekabiliyet Yasası yabancılara konut satışını patlattı. Geçen yıl haziranda Türkiye'den 783 konut alan yabancılar, bu yıl aynı dönemde 1.703 ev aldı.



Türkiye'de yaşanan güven ve istikrar ortamı inşaat sektörünü yabancı yatırımcının ilgi odağı haline getirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, haziranda yabancılara bin 703 konut satışı gerçekleşti. Yabancıya konut satışında ilk kez İstanbul Antalya'yı geçerken, geçen yılın aynı ayına göre yabancılara toplam konut satışında yüzde 117.5 artış oldu. Özellikle Körfezli yatırımcılarının yoğun ilgi gösterdiği İstanbul'da geçen ay yabancılara 600 konut satıldı. İstanbul'u sırasıyla, 586'le Antalya, 108'le Aydın, 104'le Muğla, 88'le Bursa ve 63 konutla Yalova izledi. Yılın ilk altı aylık döneminde yabancılara konut satışlarında yüzde 62.5 artış yaşandı. Geçen yılın ilk yarısında 5 bin 234 adet olan satışlar 8 bin 507 düzeyine yükseldi. 


Körfez'in odağı olduk 

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, yaşanan güven ve istikrar havasının Türkiye'yi bölgenin ilgi odağı haline getirdiğini belirtti. Dumankaya sözlerine şöyle devam etti: "Son 10 yılda yaşanan küresel ve siyasi gelişmeler sonrasında Türkiye ekonomisi, hem yerli hem de yabancı yatırımcılara orta ve uzun vadede güven telkin eder konuma geldi. Sektörümüzün önü açık. Öte yandan, kültürlerimiz arasındaki uyum ve farklı konseptlerde geliştirilen projeler Körfezli yatırımcıları ülkemize çekiyor." İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, yabancıların Türkiye ve İstanbul'a büyük ilgi gösterdiğinin altını çizdi. İnan, "İstanbul'da 500 bine yakın yabancı yaşıyor. Şehrin nüfusu 20 milyon olduğunda yabancıların sayısı 2 milyonu bulacak. Hal böyle olunca İstanbul gayrimenkul piyasası, yabancı yatırımcının etkisi altına girecek. Bu da bize her zaman istikrarın ve güvenin kazandığını gösteriyor" diye konuştu. 


Satışlar daha da artacak

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya "Satıştaki projelerimize yabancı yatırımcılar yoğun ilgi gösteriyor. Ancak bu yatırımcıların hepsi oturum için bireysel olarak talep gösteriyorlar. Özellikle, Azerbaycan, İran, Katar, Suudi Arabistan'dan talep alıyoruz. Her ay yabancı satışlarındaki artışı görüyoruz. İstikrarın devamı satışlara da yansıyacaktır" diye konuştu. 


Sabah 




Geri Dön