24 / 04 / 2024

Yanlış ekspertiz raporu!

Yanlış ekspertiz raporu!

Yanlış ekspertiz raporu hazırlandığını düşünen tüketici düzeltilmesi için bankaya yada ekspertiz raporunu hazırlayan firmaya dava açabiliyor. Mahkeme tarafından haklı bulunursa tekrar bir eksper görevlendirilerek yeni bir rapor hazırlatılıyor...




Yanlış ekspertiz raporu!


Ekspertiz raporu konut kredisi için başvuran tüketiciden bankanın mutlaka istediği bir belgedir. Çünkü banka hazırlanan bu ekspertiz raporuna göre vereceği kredi miktarını belirliyor. Ekspertiz raporları uzman kişiler tarafından konutun incelenmesi sonucunda hazırlanıyor. Ekspertiz raporu hazırlanırken eksperlerin dikkat ettiği hususları şöyle sıralayabiliriz:


*Gayrimenkulün açık adresi

*Gayrimenkulün lokasyonu

*Kaç yaşında olduğu

*İmar durumu 

*Gayrimenkulün alanı

*Ulaşım özellikleri 

*Fiziki durumu 

*Altyapısı


Bu hususlar incelendikten sonra konuta eksper tarafından bir değer biçiliyor. Bu değere göre banka kredi miktarına karar veriyor. Bilindiği üzere hiçbir gayrimenkul için yüzde 100 oranında kredi onaylanmıyor. Bankalar maksimum biçilen değerin yüzde 75'ini kredi olarak kullandırıyor. Tüm bu bilgilerden sonra ekspertiz raporunun hatalı olma olasılığından da söz edebiliriz. 


Yanlış ekspertiz raporu hazırlandığını düşünen müşteri durumun düzeltilmesi için itirazda bulunabiliyor. Çünkü yanlış ekspertiz raporu sonucu onaylanan kredi miktarı daha az olabiliyor. Dolayısıyla böyle bir durumla karşılaşan tüketici memnun olmuyor.


Yanlış ekspertiz raporu hazırlandığını düşünen tüketici bu hatanın düzeltilmesi için bankaya yada ekspertiz raporunu hazırlayan firmaya dava açabiliyor. Dava sonucuna göre mahkeme tarafından tüketici haklı bulunduğu takdirde görevlendirilen eksper tekrar gayrimenkule giderek inceleme yapar ve evin değerini belirler.




Gayrimenkul eksperi olmak için aranan şartlar!
Gayrimenkul değerleme raporu nasıl hazırlanır?
Konut kredisi ekspertiz raporu!






Geri Dön