19 / 04 / 2024

Yeni metro hatları!

Yeni metro hatları!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım planları arasında yer alan yeni metro hatlarının 29 Ekim'de açılacak olan Marmaray'a bağlanacak şekilde tasarlandığı belirtiliyor. Bunlardan bir tanesi S. Gökçen Havalimanı Pendik metrosunun Marmaray bağlantısı...




Yeni metro hatları!


Önümüzdeki dönemde yeni projeler hayata geçirmeyi planlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), özellikle ulaşım alanında atağa kalkmaya hazırlanıyor.


İstanbul'un en önemli sorunlarından biri olan trafik sorunu için harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni metro hatları planları şöyle:


İstanbul Boğazı’ndan geçmesi planlanan Çamlıca Etiler teleferik hattından sonra 2 kilometre uzunluğundaki Sarıyer Beykoz hattının da devreye girmesi bekleniyor. Zincirlikuyu, Altunizade, Çamlıca arasında olacak 8 kilometrelik teleferiğin 2015 yılında hizmete açılması planlanıyor. Haliç hattında da Eyüp Sütlüce arasına teleferik projesi geliyor. Beykoz Sarıyer teleferik hattının tamamlanması için verilen tarih 2023. Bu hatlar tamamlandığında İstanbul’da Maçka ve Eyüp’teki teleferiklere yenileri eklenmiş olacak.


Yeni metro projelerinden bir tanesi ve asrın projesi olarak tabir edilen Marmaray'ın 29 Ekim'de hizmete açılması hedefleniyor. 9 kilometrelik Sabiha Gökçen Havalimanı Pendik  Marmaray  bağlantısının 2017’de hizmete alınacağı belirtiliyor. 3.5 kilometrelik Ataköy Marmaray-Atatürk Havalimanı Marmaray bağlantısının da yine 2017'de açılması bekleniyor. Belediyenin tramvay projeleri arasında ise 3.5 kilometrelik Edirnekapı-Vezneciler Tramvay hattı yer alıyor. Hattın tamamlanma tarihi 2018 olarak belirtiliyor.


Havaray hatları!


Büyükşehir Belediyesi’nin dikkat çeken diğer projelerinden biri ise Havaray hatları. İBB’nin açıkladığı yatırım planına göre, şehrin birçok noktasında havaray hatları hayata geçirilecek.


Havaray projeleriyle, alternatif ulaşım araçları devreye girmiş olacak. Projeler arasında 5.8 km’lik Beyoğlu-Şişli Havaray Hattı, 7.2 km’lik Sefaköy-Kuyumcukent-Havalanı Havaray Hattı ve 5.5 km’lik 4. Levent-Gültepe-Çeliktepe-Levent Havaray Hattı bulunuyor.


Avrupa yakası dışında Anadolu yakasında da havaray projeleri yer alıyor. Buna göre, Kartal-D/100 yoluna 3 km’lik havaray hattı yapılacak. Ayrıca, 7.7 km’lik Sabiha Gökçen Havaalanı-Formula Havaray Hattı ve 3.6 km’lik Maltepe-Başıbüyük Havaray Hattı bulunuyor. 11.1 km’lik Ataşehir-Ümraniye Havaray Hattı da projeler arasında yer alıyor. Bu hattın 2023’te tamamlanması planlanıyor.


Yeni metro hatları!


İBB aynı zamanda yeni metro projeleri geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Anadolu yakasının ilk metrosu Kadıköy Kartal hattını hizmete açan belediye, ikinci metro olan 20 kilometrelik Üsküdar Sancaktepe metrosunu ise 2015’te hizmete alacak. Ayrıca metro hattının uzatılmasını amaçlayan 4.5 kilometrelik Kartal Kaynarca metrosu da yine 2015’te tamamlanacak.


3.55 kilometrelik Şişhane-Haliç Metro Köprüsü-Yenikapı Hattı 2013 sonunda açılacak. 0.7 km’lik Yenikapı-Aksaray Raylı Sistem Hattı ise 2014’te hizmete alınacak. Ayrıca 3.3 kilometrelik Levent-Rumeli Hisarüstü mini metrosunun inşaatına başlayan belediye, bu metroyu ise 2015’te bitirmeyi planlıyor. 3 kilometrelik Başakşehir 4-Kayabaşı metrosu da 2018 yılında açılacak.


33 kilometrelik Halkalı-Olimpiyat-3. Havaalanı metrosu 2018’de yapılacak. Bağcılar-Halkalı arasındaki 9.4 kilometrelik hafif metro 2020 yılında bitirilecek. 15 kilometrelik Başakşehir-Kayabaşı-Olimpiyat Köyü arasında yapılacak Raylı Sistem Hattı 2018’de ve 12.5 kilometrelik Bağcılar-Esenyurt raylı sistem hattı ise 2022 yılında hizmete alınacak.


Yeni metro hatları!


Belediyenin yeni projeleri arasında özellikle Bakırköy’deki gelişmeler dikkat çekiyor. Buna göre planlar arasında 25 kilometrelik Bakırköy Esenyurt metro hattı bulunuyor. Hattın güzergahları arasında Bahçelievler, Küçükçekmece, Avcılar ve Beylikdüzü yer alıyor. Hattın inşaatına 2013 yılında başlanıp, 2017 yılında tamamlanması planlanıyor.


9 kilometrelik Bakırköy(İDO)-Bahçelievler-Bağcılar Hattı ise 2017’de açılacak. 7 kilometrelik Yenikapı-Bakırköy metro hattı ise 2018’de tamamlanacak.


Belediye, farklı ilçelerde de metro çalışmalarına hız verdi. Buna göre, 8 Ekim’de ihalesinin yapılması planlanan 18 kilometrelik Mecidiyeköy Mahmutbey Hattı 2017’de tamamlanacak. Ayrıca 6.5 kilometrelik Kabataş-Mecidiyeköy metrosu 2019’da açılacak. 13 kilometrelik Ataköy İkitelli hafif metrosu ise 2020’de açılacak.



2019 sonrası tamamlanacak raylı sistemler!
Taksim 4. Levent metro hattı!
Hacıosman metrosu!
Kirazlı metro hattı!
Kadıköy metro hattı!





Geri Dön