27 / 04 / 2024

Zilyetliğin korunması!

Zilyetliğin korunması!

Taşınır taşınmaz bir mal üzerinde fiili hak sağlayan zilyetliğin korunması nasıl gerçekleşiyor? Medeni Kanun'da zilyetliğin korunması konusu nasıl yer alıyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Zilyetlik kavramı nedir?


Zilyetlik, maddi bir mal üzerinde, malikin veya malik olmayan üçüncü bir kişinin icra ettiği fiili bir hâkimiyet olup, bu hâkimiyet bir hak değil yalnızca kendisine bir takım hukuki sonuçlar bağlanmış fiili bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Medeni Kanun madde 973'e göre "Taşınmaz üzerinde irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın fiilen kullanılması zilyetlik sayılır." Peki zilyetliğin korunması konusu Medeni Kanun'da nasıl yer alıyor?


Zilyetliğin korunması



Zilyetliğin korunması, zilyetliğin bir hakka dayanıp dayanmadığına bakılmaksızın sadece zilyetlik olarak nitelendirilen hukuki durumun korunmasını ifade eder. Zilyet zilyetliği haksız da olsa, zilyetliğe ait koruma imkânlarından yararlanabilir. Zilyetliğin korunması konusunda medeni kanun üçyol öngörmüştür:


Savuma Hakkı


Zilyet, bütün gasp ve tecavüz fiillerini kuvvet kullanmakta defetmek hakkına sahiptir.


Zilyetlik Davaları


Medeni kanunumuz zilyetliğin tecavüz ve gasp fiillerine karşı dava yoluyla da korumaktadır ki, bu davalara "zilyedIik davaları" denir. Biri "yeddin iadesi davası", diğeri "tecavüzün meni davası" olmak üzere başlıca iki türdedir.


Zilyetliğin İdari yoldan Korunması


 Bir gayrimenkule zilyet bulunan kimse, bu gayrimenkule tecavüzde bulunulduğu taktirde, gayrimenkulün bulunduğu yerin kaymakam veya valisine müracaatla tecavüzün men'ini (önlenmesini) talep edebilir.


Zilyet gasp ve saldırı fiilini ve faili öğrenmesinden itibaren 2 ay içinde; her halde fiilin meydana gelmesinden itibaren 1 yıl içinde dava açmak zorundadır. Süre hak düşürücüdür. (Medeni Kanun m.984)


Sorumluluk


İyi niyetli zilyet, eşyada gerçekleşen zarardan dolayı sorumlu olmaz. Kötü niyetli zilyet, eşyada meydana gelen hasarı ödemekle mükelleftir.



Zilyetlik nedir?

Zilyetlik türleri nelerdir?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön