17 / 05 / 2025

asliye hukuk mahkemesinde açılan davalar

asliye hukuk mahkemesinde açılan davalar

Mal varlığına ilişkin davalar, değeri ne kadar olursa olsun, asliye hukuk mahkemelerinde açılıyor. Peki mahkemenin görevli olduğu diğer davalar nelerdir? Asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?

BYC Grup’a verilen geçici mühlet süresi 37 gün daha uzatıldı!

Uşak 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, BYC Grup İthalat ve İhracat Anonim Şirketi hakkında verilen geçici mühlet süresinin 37 gün süreyle, 20 Mayıs 2025 tarihine kadar uzatılmasına karar verdi.

Tahliye taahhütnamesine dayalı icra takibinde imzaya ve tarihe itiraz edilirse ne olur? 

Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu yaptığı paylaşımda tahliye taahhütnamesine dayalı icra takibinde imzaya ve tarihe itiraz edilirse, tahliye davası icra mahkemesinde değil Sulh Hukuk mahkemesinde açılacağını belirtti.

Şiraze Unlu Mamülleri konkordato talebinde bulundu!

Son zamanlarda binlerce şirket konkordato talebinde bulunuyor. Bu şirketlerden biri de Şiraze Unlu Mamülleri oldu. Zonguldak 3. Asliye Hukuk Mahkemesi şirketle ilgili konkordato talebinde bulundu.

Yıldız İnşaat’ın kesin mühlet talebi kabul edildi!

Ardahan 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yıldız İnşaat’a 31 Mart 2025 tarihinden itibaren bir yıl süreyle kesin mühlet verilmesine hükmetti. 

Aliila Termal Turizm Ticaret A.Ş.’nin kesin mühlet süresi 6 ay daha uzatıldı!

Afyonkarahisar 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından alınan kararla, Aliila Termal Turizm Ticaret Anonim Şirketi'nin konkordato mühleti 6 ay daha uzatıldı.

Fahiş miktarda belirlenen konut sitesi aidatları için dava açabilirsiniz!

Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, fahiş miktarda belirlenen konut sitesi aidatları için kat malikleri kurulu kararının iptali istemiyle sulh hukuk mahkemesinde dava açılabileceğini belirtti.

Asliye hukuk mahkemesi harçları 2022!

Asliye hukuk mahkemesinde dava açacak edecek kimseler başvurma ve celse harçları ödüyor. İşte asliye hukuk mahkemesi harçları 2022...

Konut sitelerinde fahiş aidat krizi!

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, fahiş aidatlara dava açılabileceğine dikkat çekerek, "İlgili kararın iptali için, kararı öğrendikten sonraki 1 ay içerisinde veya her halükarda 6 ayda ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde dava açmak gerekir" dedi.

İkizdere için acele kamulaştırma kararı!

Rize’de İyidere Lojistik Limanı İnşaatı’nda kullanılması amacıyla İşkencedere Vadisi’nde yapılmak istenen taş ocağına karşı yöre halkının mücadelesi sürüyor. Kalkandere Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından bölgenin kamulaştırma kararı yayınlandı.

Tapu iptali ve tescil davası zamanaşımı 2021!

Tapuya kayıtlı olmayan taşınmaz malların tescil edilebilmesi için Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılabiliyor. Peki tapu tescil davası zamanaşımı süresi nedir? İşte tapu iptali ve tescil davası zamanaşımı 2021...

Asliye Hukuk Mahkemesi harcı 2021!

Asliye Hukuk Mahkemesi başvuru ve celse harçları 1 Ocak 2021 tarihi itibari ile arttı. Peki, Asliye Hukuk Mahkemesi harcı 2021 ne kadar oldu? İşte Asliye Hukuk Mahkemesi harcı 2021...

Asliye Hukuk Mahkemesi harcı 2020!

Asliye Hukuk Mahkemesi başvuru ve celse harçları 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile arttı. Peki, Asliye Hukuk Mahkemesi harcı 2020 ne kadar oldu? İşte Asliye Hukuk Mahkemesi harcı 2020...

Müteahhit aynı daireyi iki kişiye satarsa ne olur?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Müteahhit, aldığım yapıyı başkasına devretti. O inşaatı sürdürdü ama dairemi vermedi. Eski müteahhit dairemi bir başkasına satmış. Hakim dosyanın asliye hukuk mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Bu benim zararıma mı olur?' sorusunu yanıtladı.

asliye hukuk mahkemesinde açılan davalar Haberi

asliye hukuk mahkemesinde açılan davalar

Asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?

6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 2. maddesinde Asliye Hukuk Mahkemelerinin görevleri açıklanıyor. Kanunda yer alan bilgilere göre, dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir. 


Bu Kanunda ve diğer kanunlarda aksine düzenleme bulunmadıkça, asliye hukuk mahkemesi diğer dava ve işler bakımından da görevlidir.” şeklinde belirtilmiştir.


6100 sayılı kanun bu madde değişikliği ile mal varlığı haklarında ilişkin davalardaki, müddeabihin değerine göre belirlenen görev kıstasını değiştirmiştir. Bu değişiklik ile birlikte mal varlığına ilişkin davaların değeri ne kadar olursa olsun, bu tür davalara asliye hukuk mahkemelerinde bakılacaktır. Peki, asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?


Asliye hukuk mahkemesinin görevli olduğu davalar:

1. Tapu veya Nüfus kayıtlarında isim...