20 / 04 / 2024

Permak enerjide 1000 megawatt hedefliyor

Permak enerjide 1000 megawatt hedefliyor

PERMAK Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grubu Başkanı Emir Uyar, yenilenebilir enerjide ilk etapta 200 mw daha sonra zamanla 1000 mw bir portföyöye ulaşmayı amaçladıklarını söyledi



Uyar, ayrıca yenilenebilir enerji yasasının meclisten geçmesinin ardından Çankırı civarında 100 milyon dolara bir fotovoltaik güneş paneli üretim tesisi kuracaklarını ve yılda 50 - 100 megawattlık güneş paneli üretimi düşündüklerini kaydetti. Şirketin şu anda, makine, inşaat, tekstil, teknoloji, gıda gibi sektörlerde olduğunu ifade eden Uyar, gıdada 22 ülkede faaliyet gösteren ABD'li bir kahve zinciri ile anlaşmak üzere olduklarını da söyledi. Uyar, "Yakında bu şirketin basın lansmanını yapacağız" dedi. Bu kahve zincirinin bölge ülkelerde yayılması konusunda da yatırım yapacaklarını belirten Uyar ilk etapta bu iş için 50 - 60 milyon dolarlık bir yatırım öngördüklerini kaydetti. Uyar, Permak'a bağlı teknoloji şirketi Systec'in ise dev bir Alman yazılım ve donanım şirketini satın alma teklifi verdiğini söyledi.
Evrim ERGİN/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Permak güneş paneli için yasayı bekliyor

Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda ciddi potansiyeli olduğunu ve yerli üretime teşvik uygulamasının yasalaşması durumunda 100 milyon dolarlık enerji yatırımı yapmayı planladıklarını anlatan Permak Enerji ve Gıda Grubu Başkanı Emir Uyar, Çankırı'da güneş paneli üreteceklerini söyledi

 Uyar projeyle yıllık üretim kapasitesini ilk etapta 50, daha sonra 100 megavata çıkarmayı planladıklarını yabancı bir şirketle ortaklık yapacaklarını kaydetti.
Yasa tasarısında yerli üretime teşvik uygulanıp devlet tarafından alım garantisi veridiğini dile getiren Uyar, “Yerli ekipmanların kullanılması durumunda 25 sentin üzerinden 6 sentlik daha teşvik veriliyor. Böylece yatırımlar daha cazip hale geliyor” dedi.
Uyar, yasanın çıkması durumunda birçok yabancı üreticinin Türkiye'ye geleceklerini düşündüklerini dile getirdi. Uyar, “Türkiye'de arsa maliyeti çok ucuz ve güneş bol. Yıllık 1-2 milyar dolarlık ciroya sahip şirketler Türkiye'ye yatırım için gelirler.
Fakat yasadan yerli teşviklere ait madde çıkarılırsa yatırımcıyı kaçırırız. Güneş santral yatırımları açısından Yunanistan hızlı davranırsa, yatırımlar Yunanistan'a kayar” dedi.
Milliyet

Konya'da ‘güneş'e 100 milyon dolar yatıracak

Makina, tekstil, kimya sanayi, teknoloji/bilişim, inşaat ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Permak Şirketler Grubu, enerji alanında da yatırımlarına başlıyor.


İki yıl önce kurulan Permak Enerji ile yenilenebilir enerji yatırımlarına odaklanan grup, 10 yıl içerisinde 1250 Megawatlık kurulu güce ulaşıp, sektörde büyük oyuncu olmayı hedefliyor. Permak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Selim Uyar, “Güneş enerjisi için 2010'a kadar 100 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Konya'da hazırlıklarımız devam ediyor” dedi. 
Lisans başvuruları
Permak Enerji'nin hem üretim hem de yatırım yapan iki alana ayrıldığını söyleyen Uyar şu bilgileri verdi: “Santral yatırımı yaparken santraller için ekipman da sağlayacağız. Güneş, rüzgar, hidroelektrik, jeotermal enerji, bio kütle ve çöp gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyoruz. Bunları yapan sistemlerin üretimine de yatırım yapıyoruz.  Enerji sektöründe büyük bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Sadece Türkiye pazarı ile yetinmeyi de yeterli görmüyoruz.”
2015'te 1.3 milyar kapasite
Enerjide mevcut hidroelektrik ve jeotermal lisanslarına ek olarak yeni lisans alımlarına devam ettiklerini belirten Uyar şöyle konuştu: “Toplamda 220 megawatlık lisans gücümüze yenilerini ekleyerek 2010 yılında 500 megawata ulaşmayı hedefliyoruz. Mevcut portföyümüzün yüzde 60'ı hidroelektrik, yüzde 40'ını jeotermal kaynaklı santraller oluşturuyor. 2010'da toplam 607 milyon, 2015'de ise 1.3 milyar kilowatlık yıllık toplam üretim kapasitesine ulaşmayı öngörüyoruz.”
Kapasite iki katına çıkacak
Türkiye'de yenilebilir enerji alanında pek çok firmanın yatırım yapmaya hazırlandığını dile getiren Selim Uyar, “Ülkemizde her yıl artan enerji talebine bağlı olarak 2020 yılında ilave 50 bin megawatlık üretim tesisi var. Türkiye'de ciddi miktarda enerji yatırımı yapılacak. 10 yılda kapasite iki katına çıkacak gibi bir hedef var.

Sektör yatırım için yeni yasayı bekliyor

SELİM Uyar, Türkiye'de yenilenebilir enerji yasasının henüz hazır olmadığını ifade ederek “Devlet, yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etmek amacıyla Yenilenebilir Enerji Kanunu hazırlandı.
Biz yatırımlara erken bile başladık sayılabilir. Çünkü kanun çıkmadığı takdirde yatırımlar yapılamıyor. Güneş enerjisi Almanya'da 33.5 euro centle devlet garantisinde. Türkiye'de ise 5.5 cent ama yeni kanunla 25 centin üzerinde olması hedefleniyor” diye konuştu. 
Hürriyet

Makineci Permak enerji sektöründe güneşle büyüyecek

Endüstriyel çamaşırhane kuran, kuru temizleme  sistemleri ve tekstil yıkama makineleri üreten Permak Şirketler Grubu enerji alanında da güçlü adımlar atıyor. Permak Enerji ve Gıda Grubu Başkanı Emir Uyar, Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda ciddi potansiyeli olduğunu ve halen enerji gündeminde bulunan yerli üretime teşvik uygulamasının yasalaşması durumunda solar-cell ve solar-panel(güneş paneli) üretimi için 100 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını belirtti.
Yasa tasarısının önemi üzerinde duran Uyar, “Konuya ilişkin yasa tasarısında yerli üretime teşvik uygulanıyor. Devlet alım garantisi veriyor. Yerli ekipmanları kullanmanız durumunda ekstradan 6 avro/centlik daha teşvik veriliyor. Bu durumda yatırımlar daha cazip hale geliyor. Fakat yasa henüz tasarı aşamasında” diye konuştu. Birçok üretici gibi kendilerinin de yasa teklifinin kabul edilmesini beklediklerini belirten Uyar, solar-cell ve solar-panel (güneş paneli) üretimini Çankırı bölgesinde yapmak istediklerini söyledi.

Yabancı şirketler beklemede
Uyar, 100 milyon dolarlık projeyle, yıllık üretim kapasitemizi ilk etapta 50 megavata daha sonra 100 megavata çıkarmayı planladıklarını ifade etti. Uyar, “Bu alanda dünyanın en büyük şirketlerinden biriyle bir ortaklık düşünüyoruz. Birlikte ortak bir yatırım olacak.
Çalışmalarımızı tamamladık. Bu yasanın çıkmasını bekliyoruz. İlk etapta 50 mw'lık (yatırım bedeli 60 milyon dolar civarı)bir üretim tesisi kurup daha sonra 100 mw'a(yatırım bedeli 90 milyon dolar civarı) ulaşmayı hedefliyoruz. Ancak biz bu yatırımı ancak bu yasa yerli teşvikle ilgili madde ile birlikte çıkarsa gerçekleştireceğiz. Aksi taktirde bu yatırımı yapmak mantıklı olmuyor” diye konuştu. “Yasanın çıkması durumunda birçok yabancı üreticinin Türkiye'ye üretimi için geleceklerini düşünüyorum” diyen Emir Uyar konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yeni çıkacak yenilenebilir enerji kanunuda, yerli üretim teşviğinin bulunmasının, ülkeye ciddi bir yatırım çekeceğini düşünüyorum. Aynı zamanda istihdam olanakları da sağlanacaktır. Dünyanın önde gelen büyük solar ve panel üreticileri Türkiye'yi önemli bir pazar olarak görmekte ve üretim için yatırım planları yapmaktadır. Yabancı şirketlenin yenilenebilir enerji kanunun biran önce yasalaşmasını beklemekte olduklarını gözlemliyoruz.”

10 yıl içinde 1000 megavat
Uyar, “Güneş enerjisinde İspanya ve Almanya çok büyük pazarlar. Fakat her iki pazarda doymuş durumda. Biz dünyanın önde gelen isimleri ile görüştük ve gördük ki Türkiye ve Yunanistan'ın güneş enerjisi alanında potansiyeli çok büyük. Türkiye'de arsa maliyeti çok ucuz ve güneş bol.  Fakat yasa tasarısından yerli teşviklere ait maddenin çıkarılması ihtimalinden bahsediliyor. Böyle bir durumda birçok yatırımcıyı kaçırırız. Güneş santral yatırımları açısından Yunanistan hızlı davranırsa, yatırımlar Yunanistan'a kayar” dedi. Uyar, toplam enerji kapasitelerinin 220 megavat olduğunu söyledi. Emir Uyar, Bu ölçekteki enerji üretimini, Aydın bölgesindeki jeotermal ve Karadeniz bölgesindeki hidroelektrik santallerden sağladıklarını kaydetti. Uyar, “Amacımız grup olarak 10 yıl içinde kurulu gücümüzü 1000 megavata çıkarmak” dedi.

Kahve zinciri ile temastayız
Gıda sektöründe yeni olduklarını belirten Uyar, iki senedir sektör üzerine çalışmalar yaptıklarını belirtti. Dünyanın önde gelen bir kahve zinciriyle piyasaya giriş yapacaklarını ifade eden Uyar, “Caddelerde ve AVM'lerde yer alan dükkanlarda kahve zinciri faaliyetlerine başlayacak. Fakat bu alanda çok agresif bir büyüme stratejisi düşünmüyoruz. Ama markamıza da güveniyoruz. Bir dönem Starbucks ile de görüşmüştük” diye konuştu.

Rezidans yapıyor
Permak Grup'un yılık cirolarının 350 milyon TL düzeyinde bulunuyor.
Permak Grup, 35 yıl önce kurulan Makine Sanayi'nin kurulmasıyla faaliyetlerine başladı. Permak, makine, tekstil, kimya sanayii, sistem teknolojileri, inşaat ve turizm iş kollarında faaliyet gösteriyor.  Grup, teknoloji alanında faaliyet gösteren bir Alman şirketini satın alma konumuna gelmiş durumda bulunuyor. Permak, inşaat sektöründe rezidans yapıyor.
Radikal


Geri Dön