04 / 05 / 2024

Ecrimisil alacağının cebren tahsili!

Ecrimisil alacağının cebren tahsili!

Ecrimisil izinsiz olarak kullanılan hazine taşınmazlarının geçmişe yönelik borçları için alınan tazminat olarak karşımıza çıkıyor. Peki Ecrimisil alacağının cebren tahsili nasıl yapılıyor? sorusunun cevabı haberimizde yer alıyor..



Ecrimisil alacağının cebren tahsili


Milli emlak mevzuatında en çok kullanılan kavramlarından birisi olan ecrimisile ilişkin düzenlemeler 2886 sayılı te yer alıyor. Ecrimisil, söz konusu yönetmeliğin 4. maddesinde; "Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminatı" olarak tanımlanıyor.


Peki fuzuli şagilin rızasıyla tahsile dileeyen ecrimisil alacağının cebren tahsili nasıl yapılıyor? 


2886 sayılı Kanun, ecrimisilin fuzuli şagilin rızasıyla ödenmediği durumda, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edileceğini hüküm altına alınıyor. Konuya ilişkin uygulamanın esasları ise aşağıda belirtildiği üzere Yönetmelikte yer alıyor.


Buna göre, ecrimisil ihbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise ecrimisil düzeltme ihbarnamesinin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde muhasebe birimlerine rızaen ödenmeyen ecrimisil; düzeltme talebinde bulunulmamış ise yüzde yirmi indirim yapılmak suretiyle milli emlak birimlerince, dava açma süreleri geçtikten sonra 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere vergi dairelerine veya gelir servislerine intikal ettiriliyor. Vergi daireleri veya gelir servisleri, kendilerine intikal ettirilen ecrimisil alacaklarını anılan Kanun’un kapsamına giren amme alacakları gibi takip ve tahsil ederek sonuçlarını millî emlak birimlerine bildiriyorlar.


Ecrimisilin tespiti!

Ecrimisilin takdiri!

Ecrimisilin tebliği!

Ecrimisilin işgalcinin rızası ile tahsili!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön