06 / 05 / 2024

Ecrimisilin takdiri!

Ecrimisilin takdiri!

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle alınan ecrimisilin tespitiyle birlikte ecrimisilin takdiri nasıl oluyor? sorusunun cevabı haberimizde yer alıyor..



Ecrimisilin takdiri!


Ecrimisil genelde izinsiz olarak Devletin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan  arazi ve arsalarla diğer taşınmazların ilgisi olmayan kişilerce izinsiz olarak kullandıklarının tespiti halinde kullanan özel veya tüzel,kişilerle şirketlere Kullanılan gayrimenkulün kullanım süresi içinde getirebileceği gelir karşılığı göz önünde bulundurularak bedel tespitini yönetmelik hükümlerine göre ödenmesi gereken tazminat bedeli olarak karşımıza çıkıyor. 



Ecrimisilin tespiti yapıldıktan sonra ecremisilin takdiri meydana geliyor. Peki ecremisilin takdiri nasıl oluyor? İşte sorunuzun cevabı..


Ecrimisil takdirinde iki önemli nokta bulunuyor. Bunlardan birincisi bu takdirin kimler tarafından yapılacağı; ikincisi ise bu takdir yapılırken göz önünde bulundurulması gereken hususların neler olacağıdır.


Öncelikle ecrimisil bedellerinin kimler tarafından yapılacağı noktasına değinecek olursak; 2886 sayılı Kanun’un 75. maddesinin 6009 sayılı Kanunla değiştirilmeden önceki şeklinde “…fuzuli şagilden, bu Kanun’un 9. maddesindeki yerlerden sorulmak suretiyle, 13. maddesinde gösterilen komisyonca takdir ve tespit edilecek ecrimisil istenir.” hükmü yer almaktaydı. Kanun’un 13. maddesine baktığımız da ise ecrimisil bedelinin takdiri için oluşturulmuş hususi bir komisyon bulunmadığını görmekteyiz. Bu nedenle, madde de yapılan değişiklikle ecrimisil bedellerinin takdiri için oluşturulacak komisyonun “idareden taşınmaz ve değerleme konusunda işin ehli veya uzmanı üç kişiden” oluşacağı hüküm altına alınmıştır. Böylece bedel takdirinde hususi bir komisyonun oluşması sağlanmıştır.



Yönetmeliğin 10.04.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmelikle değiştirilmeden önceki halinde ecrimisil: “Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminat” olarak tanımlanmış ve ecrimisilin tespit ve takdirinde;


- İdarenin zarara uğrayıp uğramadığına,


- İşgalcinin kusurlu olup olmadığına,


- Taşınmazın işgalci tarafından kullanım şekline bakılmayacağı,


- İdarenin bu taşınmazdan işgalden önceki hâliyle elde edebileceği muhtemel gelirin esas alınacağı koşullarına da bakılıyor.


Ecrimisile itiraz hakkı!

Ecrimisil taksitle ödenebilir mi?

Ecrimisilin kanuni dayanakları!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön