04 / 05 / 2024

Fuzuli şagil ne demektir?

Fuzuli şagil ne demektir?

Fuzuli şagil ne demektir? Bir taşınmazda o taşınmazın sahibinin herhangi rızası veya izni olmadan ve ne nısbi ne de ayni hakka dayanarak oturan kişiye fuzuli şagil deniyor..



Fuzuli şagil ne demektir?


Kusurlu olup olmadığı aranmaksızın, bir malın zilyetliğini, yetkili İdarenin izni, sahibinin rızası veya muvafakatı dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişilere İşgalci (Fuzuli şagil) deniyor.


Diyelim ki dairenizi kiraya verdiniz ve kiracınız kirasını ödemeden evinizde oturuyor. Bu durumda kiracı sizin evinizi izniniz ve rızanız dışında fuzuli işgal ettiği için fuzuli şagil oluyor. Bu sebepten dolayı kiracınızın tahliyesi istemi için mahmekeye başvurabilir ve geçmiş borçlarını ödemesi sebebiyle de ayrıca ecrimisil talebinde bulunabilirsiniz.


 Ecrimisil  geçmiş döneme ait olarak 10 seneye kadar kullanım süresini kapsayan zaman için tahakkuk ettirilir 5 yıl için zamanaşımı süresi olarak itiraz hakkı mevcuttur. Tümüne de itiraz edilebilir ama terkini mecburi değildir sadece son 5 yıl süreler içinde düzeltme veya indirim için itiraz edilebilir. Kişiler gerekirse o ilin veya ilçenin yetkili bulunduğu İdari mahkemeye dava açabilir, Ecrimisil bir vergi olmadığı için vergi mahkemelerine gidilmesi yanlıştır.


Ecrimisilin tebliği!

Ecrimisilin işgalcinin rızası ile tahsili!

Ecrimisil alacağının cebren tahsili!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön