29 / 03 / 2024

Tapu hisse devri!

Tapu hisse devri!

Tapu hisse devri, miras payı olarak yapılıyorsa mirasçılardan birinin miras payını, el birliği bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi şeklinde oluyor. Bu devir bedelli ise satış, bedelsiz ise bağış olarak devir sayılıyor...




Tapu hisse devri!


Tapu hisse devri, miras payının devri şeklinde yapılıyorsa, iştirak (el birliği) halinde bulunan mirasçılardan birinin miras payını, iştirak (el birliği) bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi anlamına geliyor. Bu devir bedelli ise satış, bedelsiz ise bağış gibi değerlendiriliyor.


İştirak (el birliği) hali bozulmadan mirasın tapu hisse devri iştirake dahil olmayan üçüncü kişilere yapılamıyor. Sadece mirasçılara devri mümkün oluyor. Bir mirasçı, diğer bir veya birkaç mirasçıya veya tüm mirasçılara tapu hisse devrini dilediği oranlarda devredebilir. 


Miras payının devri için kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenleniyor. Ancak Medeni Kanunun 677. maddesine göre bunun noterde düzenlenmesi de mümkündür. 

Miras payının devri bedelli ise satış suretiyle devir, bedelsiz ise bağış suretiyle devir sayılıyor. Ölünceye kadar bakma karşılığı da miras payının diğer bir mirasçıya devir edilmesi mümkün oluyor. 

Verasette iştirakli olarak kayıtlı olan bir yerde iştirakçilerin tümü içlerinden bir iştirakçiye bu taşınmaz maldaki kanuni hak ve hisselerin tamamını devrediyor ve sonuçta tek bir malik mal sahibi oluyor ise bu işlemin metninde "kanuni hak ve hisselerinin tamamını pay temliki suretiyle devrettiği" ibaresi kullanılmayarak "kanuni hak ve hisselerinin tamamını sattıkları" ibaresi kullanılıyor. Yani yapılan işlem pay temliki değil, satış ve hisse birleştirme işlemidir.

İştirakin feshi işlemini yapmadan iştirakçilerin tümünün katılımı ile payları üçüncü bir kişiye de satılabiliyor. Bu halde iştirak kendiliğinden bozulmuş olacağından satış harcı dışında bir harç almaya gerek kalmıyor.


Tapu hisse devri için istenen belgeler!


1) Temlik edilecek paya isabet eden veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kestirildiğine dair vergi dairesinden alınmış belge.

2) Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,

3) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.



Tapu değişikliği nasıl yapılır?
Tapu devir işlemleri nasıl yapılır?
Hisseli tapu satışı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön