29 / 03 / 2024

Zilyetliğin idari yoldan korunması!

Zilyetliğin idari yoldan korunması!

Eşya üzerinde fiili bir hakimiyet sahibi olma olarak açıklanan zilyetliğin idari yoldan korunması nasıl gerçekleşiyor? Zilyetliğin idari yoldan korunması hakkında merak ettikleriniz haberimizde yer alıyor..



Zilyetliğin idari yoldan korunması


04.12.1984 tarihli ve 3091 sayılı “Taşınmaz Mal Zilyetliğine yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi” hakkında kanunla önemli bir sosyal problem olan taşınmazlara saldırı ve toprak davaları zilyetliğin idari yoldan korunması için atılmış somut bir adımdır.Bu yönetmeliğin amacı tecavüz ve müdahalelerin, idari makamlar tarafından önlenmesi suretiyle tasarrufa ilişkin güvenliği ve kamu düzenini sağlamaktır. (3091 m.1)


Kamu kurum ve Kuruluşlarına ait veya bunlar tarafından idare olunan veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan sahipsiz yerlere veya menfaati umuma ait taşınmaz mallara saldırı veya müdahalelerin önlenmesi de bu kanunun kapsamına giriyor. Yönetmeliğe göre idari olarak yetkili makam, Taşınmaz malın bulunduğu ilçe sınırları içindeki o yerin en büyük mülki amiri tarafından saldırı veya müdahalenin önlenmesine karar verilir ve taşınmaz mal, yerinde teslim edilir. (3091 m.2)


İdareye başvurma yöntemi ise şöyle; yetkili zilyet veya kişi veya müdahalenin yapıldığını öğrendiği tarihten itibaren 60 gün ve her halde saldırı veya müdahalenin gerçekleştiği tarihten itibaren 1 yıl içinde başvuruyu yapmalıdır. Posta ile yapılan başvurular için Kanunun öngördüğü süreleri durdurmuyor.


Kamu hukukuna tabi taşınmaz mallar ve devletin hüküm ve tasarrufuna tabi yerlere saldırı veya müdahalelerde süre yoktur. Taşınmaz mala yapılan tecavüz ve müdahalenin önlenmesi için yetkili makamlara başvurmaya o taşınmaz malın zilyedi yetkilidir. Zilyet birden fazla ise içlerinden birinin başvurması yeterli oluyor. Kamu idareleri, kamu kurumları ve kamu kuruluşları ile tüzel kişilerin başvuruları, taşınmaz malın ait olduğu idare kurum, kuruluş veya tüzel kişinin yetkilisi tarafından yapılıyor. 

Köye ait taşınmaz mallara yapılan tecavüz ve müdahalelerde, köy halkından herhangi biride yetkili makama başvuruda bulunabiliyor.Başvurular bir dilekçe ile merkez ilçelerde Valiliklere, ilçelerde Kaymakamlıklara bizzat veya kanuni temsilci tarafından yapılıyor. Kan hısımları ile sihri hısımlar tarafından zilyet adına yapılan başvurular işleme konulmuyor.


Zilyetlik nedir?

Zilyetlik türleri nelerdir?

Zilyetliğin korunması!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön