04 / 05 / 2024

Fuzuli şagilin tahliyesi!

Fuzuli şagilin tahliyesi!

Fuzuli şagilin tahliyesi nasıl gerçekleştirilir? Fuzuli şagil tahliye istemi davası hangi koşullarda açılabilir? Ecrimisil istemi bu davada geçerli midir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Fuzuli şagilin tahliyesi


Kiracı ve kiralayan açısından fuzuli şagilin tahliyesi konusuna bakacak olursak, 6570 sayılı kanun, kira sözleşmelerinde aksine açıklama olmadıkça, kiralanan yerin kiracı tarafından başkasına kiraya verilmesine  veya kiracının kiracılık hakkını devretmesini kanunen uygun görmüyor. Söz konusu kanunda aynı şekilde kiracının terk ettiği taşınmazı başkasına herhangi bir sebeple işgal ettirmesi de yasaklanmıştır. Buna karşılık, sözleşmenin asıl amacı itibariyle başkalarına kiraya verilmesi gereken veya mutad olan otel, pansiyon öğrenci yurdu gibi yerler ise, bu hükmün dışında kalıyor. 


Taşınmazın ‘tamamının’ başkasına kiraya verilmesi veya taşınmazın ‘tamamı’ için kiranın devri yine yasak kapsamına alınmış.. İşte, belirtilen yasaklara aykırı davranılmışsa, taşınmaza kiracı veya devralan sıfatıyla girenler ya da taşınmazı herhangi bir sebeple işgal edenler aleyhine hiç bir ihtara hacet kalmaksızın Sulh Hukuk Mahkemesinde fuzuli şagilin tahliyesi davası açılabiliyor. Bu takdirde devreden kiracıya akde aykırılıktan, işgal edene karşıda fuzuli şagillikten dolayı birlikte veya ayrı ayrı dava açılabiliyor.




Dava sonucunda dava açan kişinin haklılığına hüküm getirilirse fuzuli şagilin işgal ettiği evden tahliyesi gerçekleşir. Bunun dışında fuzuli şagilin ödemediği bütün kira borçları ecrimisil olarak tahsil edilir. Ecrimisil tazminatı dediğimiz bedel alımlarında aranacak başlıca hususlar şöyle;


- Geçerli bir nedene dayanmaksızın haksız bir zilliyetlik,


- Zilliyedin zilliyetliğindeki bu haksızlığı bilmesi yada bilmemesi lazım geldiğidir. Burada incelenecek konu zilliyedin sorumluluğunu gerektiren koşullardan olan kötü niyetli oluşu durumudur. 


Fuzuli şagil ne demektir?

Ecrimisilin işgalcinin rızası ile tahsili!

Ecrimisil alacağının cebren tahsili!





Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön