01 / 05 / 2024

Mirasçılar arasındaki ecrimisil durumu!

Mirasçılar arasındaki ecrimisil durumu!

Mirasçılar arasındaki ecrimisil durumu nedir? Mirasçılar arasındaki ecrimisil davası neye göre görülüyor? Yararlanma hakkı sahibi ecrimisil davası açabilir mi? Mirasçılar arasındaki ecrimisil durumu hakkında merak ettiklerinizi haberimizin devamında bulab



Mirasçılar arasındaki ecrimisil durumu!


Mirasçılar arasındaki ecrimisil durumu ; Yargıtay`ın yerleşmiş uygulamalarına göre ortak taşınmazdaki paydaşlar, intifadan men edilmedikçe, diğer bir deyimle hak talep eden paydaşın taşınmazdan yararlanma istemi, taşınmazın şagiline iletilmedikçe, birbirlerinden ecrimisil isteyemezler. Ortak taşınmazdaki paydaşların payları fiziksel olarak ayrılmış olmadığı için her hangi bir paydaşın ortak taşınmazın bir bölümünü ya da tamamını işgal etmesinin kötüniyetli işgal sayılamayacağı nedeniyle, ecrimisil tazminatı hak sahibi paydaşın yararlanma arzusunun şagil paydaşa iletilmiş olması şartına bağlı kılınmıştır. Bu şart gerçekleştiğinde, payına tekabul edenden fazlasını işgal eden paydaş kötüniyetli zilyet durumuna düşmekte ve bu şartlar gerçekleştiği tarihten itibaren ecrimisil ödemekle yükümlü tutulmaktadır. 


Ecrimisilin dayanağı olan Medeni kanun. madde 995'teki kötüniyet şartı bu suretle vucut buluyor. Ecrimisil davalarında intifadan men koşulu, mirasçının ortak taşınmazdan yararlanma isteminin bu taşınmazı kullanan mirasçıya iletilmesi olarak dikkate alınıyor. Yani mirasçı taşınmazdan yararlanma istemini karşı tarafa iletmiş ise intifadan men koşulu, bu istemin karşı tarafa iletildiği tarihte gerçekleşmiş sayılıyor. İntifadan men koşulu her türlü delillerle ispat edilebiliyor. Tanık, ihtarname v.s. Taşınmazın tamamını başkasına kiraya veren paydaşın ya da öteki paydaşın yararlanma isteğine karşı koyup tamamını kullanan paydaşın, öteki paydaşa kira payını ya da tazminat vermesi gerekiyor.


Peki yararlanma hakkı sahibi ecrimisil isteyebiliyor mu?


Bir taşınmaz malın yararlanma hakkının, malik tarafından başka bir kimseye bırakılması halinde işgal tazminatını isteme hakkı, yararlanma hakkına sahip olana ait oluyor.


Ecrimisil ne demektir?

Ecrimisile itiraz hakkı!

Ecrimisil taksitle ödenebilir mi?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön